Από τον Γιάννη Μαντζουράνη   

 "Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν καταθέσεις να αντέξουν την ακρίβεια". Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε δημοσίως στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι τη βεβαιότητα ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις «έχουν αποθεματικά, που μπορούν να τα βγάλουν από τη δύσκολη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα», δηλαδή να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας. Κι αυτό χάρη στις επιδοτήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πανδημία, που υπήρξαν πολύ πιο γενναιόδωρες από τις αντίστοιχες άλλων κρατών.
Έτσι ο κ. Στουρνάρας αποδεικνύει την υποστήριξή του στο «έργο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε αντίθεση με όσα έλεγε και έπραττε τα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, όμως, αποδεικνύει ότι συγχέει τα ελληνικά νοικοκυριά με τα σπίτια του Βολτέρου, τα οικόπεδα στη Σαβοΐα, τα δεκάδες ακίνητα ανά την υφήλιο, τις οφσόρ και τις βίλες 500 τετραγωνικών στη Σύρο. Άλλωστε, κατά τον Αριστοτέλη, που συχνά επικαλείται ο «υπεράνω κομμάτων» κ. Στουρνάρας, «είμαστε οι συνήθειές μας».
Να παίζουν ο κεντρικός τραπεζίτης και οι εντιμότατοι φίλοι του με το πόθεν έσχες τους είναι αναμενόμενο για ιδιοκτήτες της χώρας. Να παίζουν όμως με το δράμα όλων όσοι δεν έσχον παρά ένα μισθό, μια σύνταξη, ένα φτωχό εισόδημα, είναι επικίνδυνο. Γιατί, όταν προτείνουν παντεσπάνι σε όσους δεν έχουν ψωμί, είναι σαν να προκαλούν την απόγνωση να γίνει οργή.
 
Top