Ανοίγουν "πληγές" του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου με το Καλινίνγκραντ οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν ακόμα πιο επικίνδυνες καταστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη

Ο Πολωνός πρώην Α/ΓΕΣ στρατηγός Waldemar Skrzypczak ανακοίνωσε τις αξιώσεις της Βαρσοβίας στο έδαφος του Καλίνινγκραντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Super Express.

«Αξίζει να τεθεί το θέμα του Καλίνινγκραντ, που κατά τη γνώμη μου είναι έδαφος της Πολωνίας», δήλωσε ο ίδιος ξεσηκώνοντας οργή στην Μόσχα εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πυραύλους εδάφους-αέρος S-400 στον θύλακα στα δυτικά της, το Καλίνινγκραντ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Στόλο της Βαλτικής. Σύμφωνα με το πρακτορείο, στη διάρκεια των ασκήσεων αναπτύχθηκαν ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-27.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χλεύασε την πρόταση του πρώην διοικητή των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων να επανεξεταστεί το ζήτημα της υπαγωγής στην περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας. «Όσο μιλάει, τόσο εκτίθεται», έγραψε η Ζαχάροβα στο Telegram.




Η περιοχή του Καλίνινγκραντ βρίσκεται στο έδαφος της πρώην γερμανικής επαρχίας της Ανατολικής Πρωσίας. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με απόφαση της Διάσκεψης του Πότσνταμ, μέρος της Ανατολικής Πρωσίας (περίπου το ένα τρίτο) παραχωρήθηκε στην ΕΣΣΔ, το υπόλοιπο έδαφος στην Πολωνία.

Σε μια συνέντευξη στην ιστοσελίδα wpolityce.pl, ο Πολωνός στρατηγός ε.α. και πρώην Α/ΓΕΣ Waldemar Skrzypczak μίλησε για τις τρέχουσες καταστάσεις γύρω από την Ουκρανία αλλά και την πρόσφατη αποστολή στρατευμάτων της Ρωσίας στο Καζακστάν.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η πολιτική της Ρωσίας και του Πούτιν τα τελευταία χρόνια, αφορά το επεκτατικό σχέδιο γύρω από την ανοικοδόμηση μιας ρωσικής αυτοκρατορίας και την επέκτασή της, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι σφαίρες επιρροής που ήταν μέρος της εποχής της ΕΣΣΔ.

«Στόχος του Πουτιν είναι να επαναφέρει τη ρωσική αυτοκρατορία στην προηγούμενη κατάσταση που υπήρχε κατά τη Σοβιετική Ένωση, με στόχο να αποφασίζει ή να συναποφασίζει η Μόσχα για τη μοίρα του κόσμου», είπε ο Skrzypczak.

Ο στρατηγός εξήγησε ότι η θέση της Ρωσίας ως υπερδύναμης χάθηκε μετά την διακυβέρνηση του Γκορμπατσόφ και την πτώση της ΕΣΣΔ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του Πούτιν, ο οποίος έχει σκοπό να απειλήσει την Ανατολική Ευρώπη με εισβολή μεταναστών.

Μια δεύτερη πτυχή που ανέφερε ο Πολωνός στρατηγός ήταν το γεγονός ότι η Ρωσία απειλούσε συνεχώς την Ουκρανία με πόλεμο, πριν την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας και πρέπει να είναι μέρος της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Επιπλέον, δεν θέλει το ΝΑΤΟ ή οι εταίροι του να εμφανίζονται σε αυτή τη σφαίρα συμφερόντων, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ», είπε ο Στρατηγός Waldemar Skrzypczak.

Ο στρατηγός Skrzypczak είναι της άποψης ότι ο Πούτιν δεν είχε πάρα πολλά επιχειρήματα για να πείσει το ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή τον Τζο Μπάιντεν για τα δικαιώματα της Ρωσίας.

“Αυτό συμβαίνει επειδή το μόνο επιχείρημα που έχει απομείνει στον Πούτιν είναι ότι δεν θέλει το ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας”, επανέλαβε ο ίδιος.

Η Ρωσία θέλει επαναφορά του συστήματος σφαιρών επιρροής, κάτι που οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται επουδενί. Εφόσον συνεχιστεί αυτή η δραματική κατάσταση στην Ουκρανία, και εφόσον εισέλθει σε αυτή και η Κίνα, τότε θα έχουμε μια ραγδαία επιδείνωση παγκοσμίως με απροσδιόριστες προεκτάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.




 
Top