Τα σημαντικότερα γεγονότα της 28ης ημέρας της ειδικής επιχείρησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την προστασία του πληθυσμού των δημοκρατιών του Ντονμπάς ήταν η συνεχιζόμενη εκκαθάριση της Μαριούπολης, την εντατικοποίηση των επιθέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στους οικισμούς της ΛΔ Λουγκάνσκ και το ουκρανικό βλήμα που εξερράγη στο έδαφος της περιοχής Μπέλγκοροντ.
Το πρωί της Τετάρτης, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δημοσίευσε την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς, τα οποία συνέχισαν να καταστρέφουν την 54η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και μπήκαν στη μάχη για την κατάληψη του χωριού Νοβομικχαΐλοβκα.
Παράλληλα, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ (DPR), η οποία απελευθέρωσε το Verkhnetoretske , συνέχισε να καταδιώκει τις μονάδες της 25ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ανέλαβε τον έλεγχο του σιδηροδρομικού σταθμού Novobakhmutovka.
Τρία άρματα μάχης, δύο IFV, δύο όλμοι και 5 οχήματα παντός εδάφους καταστράφηκαν στην περιοχή χθες το βράδυ.
Τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ένα οπλοστάσιο στο Orzhev, έναν οικισμό 14 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Rivne, με όπλα υψηλής ακρίβειας. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο οπλοστάσιο με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελήφθησαν από τη Δύση, εξαλείφθηκε.
Τη νύχτα της 23ης Μαρτίου, μια ομάδα «κυνηγών νύχτας», αποτελούμενη από ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28n, κατέστρεψε 8 άρματα μάχης, 5 BMPs και APCs, 9 αυτοκίνητα και τρακτέρ, 3 pillboxes, 7 κομμάτια πυροβολικού πεδίου και όλμους. Συνολικά, 97 αντικείμενα της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας επλήγησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων δύο εκτοξευτήρων και ενός οχήματος φόρτωσης μεταφοράς του τακτικού πυραυλικού συστήματος Tochka-U στη βιομηχανική ζώνη στα βόρεια προάστια του Κιέβου.
16 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, συμπεριλαμβανομένων τριών Bayraktar TB-2, και ενός ουκρανικού Su-24 στην περιοχή Izyum.
Κατά την απογευματινή ενημέρωση, ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιγκόρ Κονασένκοφ αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες μάχες για τη Νοβομπακμουτόφσκα, την Καμένκα και στα περίχωρα της Νοβομικχαΐλοβκα, ενώ ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν 9 ουκρανικά UAV στις περιοχές Ιζιούμ, Κίεβο, Σάμι, Χάρκοφ, Τσερνιχίβ.
Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, έχουν καταστραφεί 184 αεροσκάφη και ελικόπτερα της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, 255 UAV, 189 συστήματα αεράμυνας, 1564 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα πολεμικά οχήματα, 158 εγκαταστάσεις MLRS, 627 πυροβόλα όπλα πεδίου και όλμους, καθώς και 1.367 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων.

Η Κατάσταση στη DPR
Στην πρωινή ενημέρωση, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του DPR ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, η ουκρανική πλευρά εκτόξευσε περισσότερες από 100 οβίδες και όλμους στο έδαφος της δημοκρατίας, 12 οικισμοί βομβαρδίστηκαν.
Σαν αποτελέσματα των μαχών με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τους εθνικιστές, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους 76 εχθροί . Παράλληλα, 9 στρατιώτες της 54ης Μηχανοκινητης Ταξιαρχίας και 10 της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατέθεσαν τα όπλα τους.
Το πρωί, το Γραφείο Εκπροσώπου του DPR στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού του Καθεστώτος Κατάπαυσης του Πυρός (JCCC) ανέφερε ότι 17 πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο προηγουμένως απελευθερωμένο τμήμα της Μαριούπολης και του χωριού Σαρτάν.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ουκρανική πλευρά συνέχισε να επιτίθεται στους οικισμούς Ντοκουτσάεφ, Ντόνετσκ, Παντελεήμονα, Γιασινουβατάγια, Μιχαΐλοβκα, Ζελεζνάγια Μπάλκα, Αλεξαντρόβκα, Γκορλόβκα, Γκολμόβσκι, Γιενακιέβ.
Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, η πολιτική υποδομή υπέστη σημαντικές ζημιές - στην περιοχή Petrovsky του Ντόνετσκ, λόγω των επιπτώσεων, περισσότεροι από 23 χιλιάδες συνδρομητές έμειναν χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Δύο υπάλληλοι του βενζινάδιου στο χωριό Ντόνετσκ, ο Shakhty No. 29, πέντε πολίτες της Yasynuvata, ένας εκ των οποίων έχασε τη ζωή του, 12 πολίτες στη Μαριούπολη και τη Βολνόβακα, ένας άλλος στο Yenakiieve τραυματίστηκαν. Επιπλέον, το ορυχείο Chelyuskintsev στο Ντόνετσκ απο-ενεργοποιήθηκε - 14 ανθρακωρύχοι παρέμειναν υπόγεια.
Στην απογευματινή ενημέρωση , η Πολιτοφοφυλακή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, 357 στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μεταπήδησαν στο πλευρό των στρατευμάτων της δημοκρατίας, 37 από αυτούς βρίσκονται σε ιατρικά ιδρύματα όπου τους παρέχεται επαγγελματική βοήθεια. Έγινε επίσης γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης ημέρας, 6 στρατιωτικοί της Λαϊκής Πολιτοφυλακής DPR σκοτώθηκαν στον αγώνα για ανεξαρτησία.
Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση απελευθέρωσης του εδάφους της Μαριούπολης συνεχίζεται, όπου η περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις του DPR και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυξάνεται καθημερινά και οι μάχες έχουν μετακινηθεί στην περιοχή Levoberezhny.
Οι εθνικιστές εξακολουθούν να εμποδίζουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά οι ίδιοι την εγκαταλείπουν σταδιακά με το πρόσχημα των πολιτών. Τ
ην ίδια στιγμή, ο διοικητής του συντάγματος του Κιέβου εδαφικής άμυνας του εθνικιστικού "Αζόφ" Βλάντισλαβ Σομπολέφσκι κάλεσε τους Δυτικούς διπλωμάτες να φέρουν όπλα στη Μαριούπολη και να ενταχθούν στις τάξεις του σχηματισμού.

Κατάσταση στη ΛΔ Λουγκάνσκ
Το πρωί, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ιβάν Φιλιπόνκο, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης ημέρας, η ουκρανική πλευρά εκτόξευσε 67 οβίδες και όλμους στο έδαφος του LPR, 4 οικισμοί βομβαρδίστηκαν. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε κτίρια κατοικιών, σχολικό κτίριο και αγωγό αερίου στην Μπριάνκα, καθώς επίσης σε κτίρια του κολλεγίου και σε ένα από τα υποκαταστήματα του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στο Περβομάισκ.
Η πολιτοφυλακή του λαού διευκρίνισε ότι οι θέσεις από τις οποίες έγιναν οι επέθεσες αναγνωρίστηκαν και καταστράφηκαν γρήγορα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επιθέσεις από ουκρανούς ένοπλους σχηματισμούς συνεχίστηκαν.
Προς την κατεύθυνση του Ντόνετσκ, ένα κτίριο κατοικιών καταστράφηκε ολοσχερώς και 4 σπίτια υπέστησαν ζημιές. Τοπικές πηγές ανέφεραν έκρηξη στην περιοχή του χωριού Ρουμπεζνόγιε. Προφανώς, το περιστατικό θα μπορούσε να είχε συμβεί στην επιχείρηση παραγωγής εκρηκτικών "Zarya".

Ουκρανία
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Ίζιουμ (περιοχή Χάρκοβο) και στο χωριό Κάμενκα στα νότια της πόλης. Στην περιοχή αυτή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συγκεντρώνουν πρόσθετες δυνάμεις, προσπαθώντας να περιορίσουν την επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να αποτρέψουν την έξοδο του ρωσικού στρατού στο Σλάβιανσκ. 
Η ουκρανική πλευρά συνεχίζει επίσης να μεταφέρει πρόσθετο εξοπλισμό και όπλα στο ίδιο το Χάρκοβο. Στήλες παρατηρήθηκαν στην είσοδο των συνοικιών Velikaya Danilovka και Severnaya Saltovka. Συγκρούσεις καταγράφονται επίσης στην περιοχή Ίρπιν στην περιοχή του Κιέβου.
Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας χρησιμοποιεί τακτικές πλημμύρας στην περιοχή για να επιβραδύνει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων.
Ακόμη και στην αρχή της ειδικής επιχείρησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανατίναξαν το τοπικό φράγμα, γι ' αυτό και το νερό προσεγγίζει κτίρια κατοικιών σε οικισμούς που βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανατίναξαν τη γέφυρα κατά μήκος του ποταμού Ντέσνα που συνέδεε τον Τσερνιχίβ με το Κίεβο, συνεχίζοντας ουσιαστικά τον πόλεμο κατά των αμάχων. Η δομή χρησιμοποιήθηκε στις εργασίες του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Έτσι, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό, καθώς και η έξοδός της από το Chernihiv, εξακολουθεί να παρεμποδίζεται.

Βομβαρδισμός στο Μπέλγκοροντ
Δύο συνοριακοί οικισμοί στο έδαφος της Ρωσίας βομβαρδίστηκαν από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Μπέλγκοροντ Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, μια ουκρανική οβίδα εξερράγη στην περιοχή Νεχοτέβκα και Ζουραβλέβκα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάτοικοι της περιοχής. "Υπήρξε έκτακτη ανάγκη - υπήρξε ένας πυροβολισμός από την Ουκρανία προς την κατεύθυνσή μας. Το κέλυφος εξερράγη στο χωριό, υπάρχουν θύματα.
Τώρα τους παρέχεται όλη η απαραίτητη βοήθεια.
Ως εκ τούτου, για την ασφάλεια των κατοίκων της Zhuravlevka και της Nekhoteevka, η διοίκηση της περιοχής Belgorod εισάγει ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε αυτά τα δύο χωριά.
Λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση της υγείας των θυμάτων θα αναφερθούν λίγο αργότερα ", ανέφερε ο κυβερνήτης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ, δυο γυναίκες τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα του επεισοδίων. Ωστόσο, είναι πιθανό ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί.
 
Top