O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΤ Forum, μιλώντας για την οικονομία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη σχέση με την Τουρκία, τις εκλογές, αλλά και το όραμα του για την Ελλάδα στο κόσμο που αλλάζει δεν απέκλεισε μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ εξήγησε τις επιλογές σχετικά με τις επιδοτήσεις για τα καύσιμα. Έρχεται επίσης συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Η συζήτηση με τον πρωθυπουργό, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεκίνησε με την οικονομική κρίση, που έχει επιδεινώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, και κυρίως την ακρίβεια που εξανεμίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν αποκλείει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μια είδηση που έγινε δεκτή με ανακούφιση. Το μέτρο αυτό παραμένει στη φαρέτρα της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός, αν και αναγνώρισε ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως ακριβή επιλογή.

Με την τιμή της ενέργειας να καίει την τσέπη των καταναλωτών ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών, τόνισε και τη χαραμάδα ευκαιρίας που ανοίγεται στην παρούσα συγκυρία για την Ελλάδα προκειμένου να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο.

Αισιοδοξία γεννά και η απάντηση του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία, εντάσσοντας την στη γενική πολιτική για τη στήριξη των ευάλωτων, χαρακτήρισε «ουδόλως ευκαταφρόνητη».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου «δεν θα σας πω το ύψος. Όμως δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, θα είναι σημαντική. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες σήμερα σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες».

Στο πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός επανάλαβε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι δεν θα άλλαξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, άφησε όμως για πρώτη φορά τόσο εμφανώς ανοιχτό το παράθυρο για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Παράθυρο» για ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο OT FORUM.

Ο ίδιος τόνισε πως αν και έχει κόστος είναι ένα μέτρο, το οποίο υπάρχει στη φαρέτρα.

Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μία παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας.

Ακόμη πρόσθεσε ότι το παραπάνω οδηγεί σε απότομη αύξηση τιμών της ενέργειας, προσθέτοντας ότι προκαλεί έντονες πληθωριστικές τάσεις παντού στον κόσμο.

Μάλιστα έκανε λόγο για κρίση πρωτίστως εισαγόμενη αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους, όπως με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά και τις τιμές.

Σημείωσε πως «είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» και «η πίεση είναι πολύ μεγάλη» και επισήμανε πως η χώρα πήρε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, την επιδότηση 60 λίτρων το μήνα για τα καύσιμα, παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και τους αγρότες. «Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε» τόνισε.

Επισήμανε επίσης ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την αισχροκέρδεια. «Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος. Έχουμε και εργαλεία πια διαφάνειας και σύγκρισης τιμών» υπογράμμισε.
Να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ενεργειακός κόμβος μέσω τόσο αγωγών όσο και μέσω LNG. Επίσης, έκανε λόγο και για έλευση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. μέσω Αιγύπτου για παράδειγμα.

Παράλληλα, είπε πως η χώρα μας μπορεί να γίνει και διαμετοκομστικός κόμβος υδρογόνου, το οποίο είναι το καύσιμο του μέλλοντος.
 
Top