Οι αριθμοί περιγράφουν τη θηλιά στο λαιμό της κοινωνίας:
-Η Ελλάδα πρώτη στην ανεργία των νέων. 31,4% τον Ιανουάριο του 2022.
-3,5 εκατομμύρια πολίτες στη ζώνη της φτώχειας
-1 στους 5 εργαζόμενους με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 500 ευρώ
-1,1 εκατ. πολίτες γραμμένοι στον ΟΑΕΔ, δηλαδή άνεργοι με χρονικά περιορισμένη επιδότηση
-1 στους 2 συνταξιούχους με μηνιαία σύνταξη 658 ευρώ
-Ρεκόρ 25ετίας με 7,2% στον πληθωρισμό, που προκαλεί δυσβάστακτες αυξήσεις σε τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης.
-Το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 71% και το φυσικό αέριο κατά 78,5%
-Το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 64%, το πετρέλαιο κίνησης κατά 44% και η βενζίνη κατά 31%.

Αυτή η εικόνα μεταφράζεται σε καθημερινό άγχος, αγωνία, ανασφάλεια, παγωνιά, ακόμα και πείνα για εκατομμύρια οικογένειες.
Γιατί;

Πώς φτάσαμε από την ευτυχία των υποσχέσεων του κ. Μητσοτάκη, τη ραγδαία ανάπτυξη, τη βροχή επενδύσεων, τις πολλές και καλές δουλειές, στο δράμα των αριθμών και των ανθρώπων;

Φταίει η πανδημία, έλεγαν τον πρώτο καιρό. Οι αγορές θα ρυθμίσουν την κατάσταση και η κανονικότητα θα επανέλθει.

Φταίει ο πόλεμος, λένε τώρα. Ενώ ο ανήφορος των τιμών και ο κατήφορος της κοινωνίας άρχισαν πολλούς μήνες πριν τον πόλεμο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η κρίση και η ακρίβεια έχουν ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί οι υπαρκτές αντικειμενικές δυσκολίες είναι εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίζονται από ένα σοβαρό πρωθυπουργό και όχι καμουφλάζ της ανικανότητας, της κοινωνικής ιδιοτέλειας, και της εμμονικής λατρείας του για τις αγορές.

Γιατί άφησε τη χώρα ανοχύρωτη στην επέλαση της αισχροκέρδειας. Όταν εν μέσω ενεργειακής κρίσης «χαρίζει» τη ΔΕΗ στην κερδοσκοπία, οι μεγάλοι πάροχοι της ενέργειας, με πρώτη και χειρότερη τη ΔΕΗ, παρουσιάζουν τεράστια υπερκέρδη, και οι ανθρώπινοι αρμοί της κοινωνίας παγώνουν, καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να κλείσει το χάσμα αλήθειας και ψέματος.

Γιατί όπως και την πανδημία (σχεδόν 7 δις σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς), έτσι και την ακρίβεια, την αντιμετώπισε σαν ευκαιρία για πλιάτσικο των αρίστων. Τα χρυσά μπόνους της δεξιάς νομενκλατούρας στη ΔΕΗ αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές.

Και γιατί επέδειξε εντυπωσιακή ανικανότητα και απροθυμία να λάβει εγκαίρως μέτρα ανακούφισης της κοινωνικής πλειοψηφίας, πριν η δυσκολία μετεξελιχθεί σε δυστυχία και δυστοπία.

Επιμένει μάλιστα στον ίδιο καταστροφικό συνδυασμό και σήμερα: Έως κωμικό πλεόνασμα λόγων και έως τραγικό έλλειμμα έργων. Δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν αυξάνει τον βασικό μισθό, δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Δεν, δεν, δεν…

Συστηματικά, οργανωμένα, και με την καλοπληρωμένη από τη δική μας τσέπη γνωστή συγχορδία των ΜΜΕ, όμως, προπαγανδίζει και συκοφαντεί. Των οικιών ημών εμπιπραμένων ο κ. Μητσοτάκης άδει:

Οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο.
Τα νοικοκυριά αφήνουν ανοιχτό το θερμοσίφωνο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τους κατόχους των Cayenne.
Οι καταναλωτές είναι τόσο ευτυχισμένοι, ώστε να κάνουν ουρά για να φωτογραφηθούν με τον Άδωνι.

Για άλλη μια φορά φταίνε οι πάντες εκτός από τον πρωθυπουργό της δικαιολογίας, όπως τον αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για άλλη μια φορά επίσης επιστρατεύεται οι κοινωνικός αυτοματισμός, τα κατασκευασμένα διλήμματα, ο εκβιασμός: Ή θα έχετε βενζίνη ή θα έχετε νοσοκομεία, ή θα έχετε θέρμανση ή θα έχετε υπηρεσίες Υγείας.

Έχει νόημα να θυμίσει κανείς εδώ ότι ο δίκαιος μισθός, αμοιβή ίση με την αξία της εργασίας δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά κατοχυρωμένο δικαίωμα; Όπως κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι και η πρόσβαση των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες, στο νερό, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις δημόσιες δομές υγείας κλπ, σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων;

Ή μήπως έχει νόημα ότι υπάρχουν προτάσεις που απαντούν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση και είναι σε τελείως άλλη κατεύθυνση από την κυβερνητική πολιτική της δικαιολογίας και της οικονομικής και πολιτικής αισχροκέρδειας;

Μάλλον όχι. Η κοινωνική πολιορκία με ένα τρόπο μπορεί να λυθεί εδώ που έχουμε φτάσει: Να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής, πριν είναι πολύ αργά. Να τελειώσουμε με τον ολέθριο ναρκισσισμό της μετριότητας που έχει εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Μοιραίος με την πανδημία, με τις φωτιές, με το χιονιά, με την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης αρκετή ζημιά έκανε στη χώρα.

Να φύγει! Οι εκλογές είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος.
Και να αναλάβει μια προοδευτική κυβέρνηση την ανάταξη της Ελλάδας και της κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μπορεί και θέλει.
-------------------------------------------------------
*Ο Γιάννης Μαντζουράνης είναι δικηγόρος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από το 1981 έως το 1985 υπήρξε αρχικά Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και μετέπειτα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης.
 
Top