ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ πριν τη συνάντηση στην Αττάλεια της Τουρκίας των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, και μετά τη δήλωση του συμβούλου ασφαλείας του Προέδρου Ζελένσκι πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει για τη μελλοντική ουδετερότητά της, τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανοδικά μετά από δύο εβδομάδες συνεχούς πτώσης. Αντιθέτως, ηρέμησε η αγορά εμπορευμάτων, με το φυσικό αέριο να σημειώνει εντυπωσιακή μείωση της τιμής του.

Είναι φανερό πως οι αγορές είτε προεξοφλούν κάποια διπλωματική λύση επενδύοντας σε ένα από τα ενδεχόμενα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι Δυτικές Καγκελαρίες και τα think tanks, είτε επιδιώκουν να πείσουν πως το ουκρανικό ζήτημα κινείται σε τροχιά διπλωματικής λύσης. Κι αυτό διότι η αισιοδοξία που επιδεικνύουν οι αγορές δεν συνάδει καθόλου με το σκεπτικό και τις αναλύσεις γνωστών προσωπικοτήτων των διεθνών δεξαμενών σκέψης, όπως του Τόμας Φρίντμαν, ο οποίος με άρθρο του στους New York Times εξηγεί το πόσο δύσκολο είναι για τη Ρωσία να συμβιβαστεί με μια μικρή διπλωματική ήττα παρά να υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, παραμένοντας για χρόνια στον βάλτο της Ουκρανίας. Ο Φρίντμαν έχει τιμηθεί με τέσσερα Βραβεία Πούλιτζερ στην καριέρα του και όταν υπογράφει ένα σχόλιό του το μόνο σίγουρο είναι ότι εισακούεται από τους ηγέτες αυτού του κόσμου.

Ο γρίφος της διαμεσολάβησης του Ισραήλ
Η εμπλοκή του Ισραήλ στο ουκρανικό ζήτημα δεν αποτέλεσε, βεβαίως, κεραυνό εν αιθρία. Είναι γνωστό πως ήδη από την εποχή του Νετανιάχου η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε αποκαταστήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σχέσεις εμπιστοσύνης. Οι σχέσεις αυτές έφτασαν στο σημείο να αποδεχθεί η Μόσχα πως τα ισραηλινά αεροσκάφη θα μπορούσαν ατιμωρητί να βομβαρδίσουν ιρανικούς στόχους στη Συρία. Αυτή τη σχέση κεφαλαιοποίησε ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένετ, ο οποίος φαίνεται ότι διακινεί ως μεσολαβητής ένα πακέτο συμφωνίας στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα ευαίσθητα σημεία στις σχέσεις Κιέβου - Μόσχας. Τουτέστιν, ουδετερότητα και μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, αυτονομία των ρωσόφωνων περιοχών, ιδιαίτερο καθεστώς στην παραλιακή ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.



Το Ισραήλ φαίνεται να πιστεύει πως οι διαφορές δεν είναι αγεφύρωτες, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος Ζελένσκι στο Κίεβο, εδώ και τουλάχιστον τρία εικοσιτετράωρα, αφήνει να εννοηθεί ότι έχει αισθητά αλλάξει η πολιτική γραμμή της ουκρανικής πλευράς, η οποία προσέρχεται σε συνομιλίες. Όλα αυτά ανεξάρτητα από τις πολεμικές ιαχές και τους απαραίτητους θεατρινισμούς που πολλές φορές την ημέρα εκστομίζονται από τον κ. Ζελένσκι στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης και πολύ προσωπικής άσκησης επικοινωνιακής πολιτικής.

Οι ελπίδες για διπλωματική λύση του Ουκρανικού ωθούν δυναμικά τη Wall Street

Mε ισχυρή ανάκαμψη των δεικτών ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Wall Street, μετά τις τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν και τους επενδυτές να τοποθετούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Επιπλέον, η άνοδος τροφοδοτείται από την ελπίδα που καλλιεργείται για διπλωματική λύση που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 595 μονάδων ή περίπου 1,9%, στις 33.259 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 2,16%, στις 4.261 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite καταγράφει κέρδη 2,8%, στις 13.157 μονάδες.



Η αγορά αντιδρά θετικά στην υποχώρηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Τις τελευταίες μέρες η ενέργεια, τα γεωργικά προϊόντα αλλά και τα πολύτιμα μέταλλα κατέγραψαν έντονα ανοδική πορεία, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές που προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων.

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 4%, στα 118 δολάρια περίπου, ενώ το αργό Brent υποχώρησε κατά 3,5%, στα 123 δολάρια περίπου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού σημείωσαν πτώση της τάξης του 6,3%. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων μετά το ξέφρενο ράλι των τελευταίων ημερών.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το 1,9%.

Αναίμακτη λύση προεξοφλούν και οι ευρωαγορές
Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν την Τετάρτη και οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ημερών, συμπαρασύροντας σε κέρδη που αγγίζουν το 4% και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ανοδικά άνοιξαν και τα αμερικανικά futures.



Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άλμα 3,5%, με τις μετοχές του κλάδου των ταξιδιών και της αναψυχής να ενισχύονται κατά 5,4%, και τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου να είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη 2,06% στις 7.108,6 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 5,38%, στις 13.524,56 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώνεται στις 6.246,87 μονάδες, με κέρδη 4,76%.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές προσβλέπουν, επίσης, στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη για μηνύματα σχετικά με το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσεγγίζουν τον πληθωρισμό και τις νέες προκλήσεις που θέτει η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στα ύψη και σήμερα το ηλεκτρικό ρεύμα - Μεγάλη μείωση για το φυσικό αέριο

Αυξημένη στα 349,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας  στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (6% πάνω σε σχέση με τη σημερινή).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στην κάλυψη της ζήτησης παραμένει και για την αυριανή ημέρα σε σχετικά υψηλά επίπεδα (13,9%).
Φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να καλύψουν αύριο το 35,6% και 33,9% της ζήτησης αντίστοιχα, ενώ οι εισαγωγές φθάνουν στο 8,2%.

Σημαντικά μειωμένη είναι την Τετάρτη η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές διαμορφώνεται στα 168 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 21,5% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας.

«Ηρεμούν» και υποχωρούν σχετικά το πετρέλαιο και τα πολύτιμα μέταλλα
Φρένο στην ξέφρενη πορεία ανόδου των τιμών του χρυσού και του παλλαδίου βάζουν οι επενδυτές, καθώς στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε τοποθετήσεις που ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι, σε περίπτωση που θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, τα πολύτιμα μέταλλα θα καταγράψουν ξανά ανοδική πορεία.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 1,6%, στα 2.108,98 η ουγγιά, στις 12:39 ώρα Ελλάδος. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πολύτιμου μετάλλου σημείωσαν πτώση της τάξης του 0,9%, στα 2.024 δολάρια η ουγγιά.



Η αστάθεια στις αγορές θα παραμείνει μέχρι ο Ρώσος Πρόεδρος να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία, εκτιμούν οι αναλυτές. Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 125 δολάρια το βαρέλι, σε μια συνεδρίαση με πολλές διακυμάνσεις, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Αν συνεχιστεί η τρέχουσα αστάθεια σε γεωπολιτικούς όρους, είναι πολύ πιθανό να δούμε νέα υψηλά όλων των εποχών για τα πολύτιμα μέταλλα», εξηγεί ο επικεφαλής στρατηγικής στην Tiger Brokers, Μάικλ Μακ Κάρθι.

Το παλλάδιο, που χρησιμοποιείται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, υποχώρησε 2,2%, στα 3.109,77 δολάρια η ουγγιά, αφού έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 3.440,76 δολαρίων τη Δευτέρα.

Το ασήμι υποχώρησε 0,5%, στα 26,27 δολάρια η ουγγιά, και η πλατίνα σημείωσε πτώση της τάξης του 3,3%, στα 1.115,39 δολάρια.

Ισχυρή ανάκαμψη και στην Αθήνα

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει απώλειες 7,60%, εν μέσω έντονα ανοδικής αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες στις προηγούμενες συνεδριάσεις, οδηγώντας την αγορά πάνω από τα επίπεδα των 820 μονάδων. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, έτσι, αυξήθηκε κατά 2,254 δισ. ευρώ.



O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 822,97 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 4,22%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 827,11 μονάδες (+4,74%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 112,52 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 51.468.878 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,51%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,22%.

Με άνοδο έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+9,32%), της Alpha Bank (+8,42%), της Εθνικής (+7,71%), της Eurobank (+6,96%), της Viohalco (+6,81%), της Lamda Development (+6,28%) και της ΔΕΗ (+6,11%).


 
Top