Σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 

Την αλλαγή του ονόματος της διάσημης βότκας Stolichnaya ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία που την παράγει, έπειτα από απόφαση του ιδρυτή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η βότκα, που διαφημίζεται ως ρωσική, τώρα θα πωλείται και θα κυκλοφορεί απλώς ως Stoli, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το CΝΝ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Stoli Group Γιούρι Σέφλερ εξορίστηκε το 2000 από τη Ρωσία, καθώς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην πολιτική του πρόεδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ποτό κυκλοφορεί εδώ και καιρό ως ρωσική βότκα, αλλά οι εγκαταστάσεις παραγωγής του βρίσκονται στη Λετονία από εκείνο το έτος. Η Stoli Group είναι θυγατρική της SPI Group, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης την επιθυμία των εργαζομένων της να αναλάβουν δράση, προκειμένου να επικοινωνούν περισσότερο ότι η συγκεκριμένη βότκα έχει τις «ρίζες» της στη Λετονία.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος Stoli ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιεί μόνο σλοβακικές προμήθειες ώστε να διασφαλίσει πως κανένα από τα υλικά και τα συστατικά του περίφημου αλκοολούχου δεν προέρχεται από τη Ρωσία.

Διεθνές μποϊκοτάζ κατά της ρωσικής βότκας
Στις ΗΠΑ, πολλές πολιτείες ζητούν από τις κάβες να απομακρύνουν από τα ράφια τους όλα τα ποτά που έχουν παραχθεί στη Ρωσία ή προωθούνται ως ρωσικά. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για βότκα. Κάποιοι ιδιοκτήτες μπαρ άδειασαν μπουκάλια της βότκας Stoli ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πάντως, η ρωσική βότκα αποτελεί μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα 7 δισ. δολάρια του ετήσιου τζίρου της αγοράς αυτής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Distilled Spirits Council.

Λιγότερο από το 1% της βότκα που καταναλώνεται στις ΗΠΑ έχει παραχθεί στη Ρωσία.


 
Top