Τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergii Shutenko, υποδέχθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο ΥΝΑΝΠ Γιάννης Πλακιωτάκης.
Οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν για το Ουκρανικό, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, αλλά και την ασφάλεια των ελληνικών πλοίων που βρίσκονται στα λιμάνια της χώρας.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρέσβη της Ουκρανίας», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «για την ιδιαιτέρως παραγωγική συζήτηση μας σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα, σε συνεχεία και της πρωτοβουλίας της Γαλλικής Προεδρίας, στην οποία η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη και άμεσα».
«Στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης, «συζητήθηκε και το ζήτημα της ασφάλειας των ελληνικών πλοίων που βρίσκονται σε λιμάνια της Ουκρανίας».
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επανέλαβε παράλληλα, την καθαρή θέση της Ελλάδας. «Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, στο πλευρό της ειρήνης. Κάνεις δεν δικαιούται δια της βίας να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη. Η χώρα μας έδειξε και δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής, που προκαλεί χιλιάδες αθώα θύματα και καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου».
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Αθήνα Sergii Shutenko, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει τα λιμάνια της για τα ρωσικά πλοία και να σταματήσει να συναλλάσσεται με ρωσικές εταιρείες.
«Κάποιοι Έλληνες ιδιοκτήτες συνεχίζουν να εργάζονται ως συνήθως, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι πρόκειται για αιματηρά χρήματα», είπε. «Από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αγοράσουν πυραύλους και να βομβαρδίσουν Έλληνες στη Μαριούπολη και τότε δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία σε αυτό. Όσο πιο γρήγορα ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι έχει έλλειψη πόρων και ότι δεν υπάρχει τρύπα για να ξεφύγει από τις κυρώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα καθίσει και θα μιλήσει».
Ο Shutenko πρόσθεσε ότι έχει θέσει το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση.
Η Ουκρανία ζήτησε επίσης να χρησιμοποιήσει ελληνικά λιμάνια για την ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς ο φθηνότερος τρόπος μεταφοράς βοήθειας είναι διά θαλάσσης.
Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε, αλλά «τώρα πρέπει να βρούμε την πρακτική εφαρμογή», πρόσθεσε.