ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, απεύθυνε σε όλους τους προκαθήμενους της Ορθόδοξης Εκκλησίας έκκληση να τοποθετηθούν δημόσια για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να ασκήσουν κάθε πίεση για τη δίκαιη και ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Το κείμενο της έκκλησης που στάλθηκε στους Προκαθημένους έχει ως εξής:

Με την παρούσα επιστολή μας, εκφράζουμε την έκκλησή μας, τόσο ως συνειδητά μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όσο και ως πολιτικό κίνημα που επιδιώκει τη δράση στη βάση της πολιτικής θεολογίας και της κοινωνικής διδασκαλίας που ανέπτυξαν οι Πατέρες και Μητέρες της Εκκλησίας, προς όλους εσάς, τους Προκαθημένους που εκπροσωπείτε θεσμικά την Εκκλησία μας, να τοποθετηθείτε δημόσια υπέρ της άμεσης κατάπαυσης των εχθροπραξιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.

Από την πρόσφατη ιστορία μας, μνημονεύουμε δυο παραδείγματα: ένα είναι το παράδειγμα του Πατριάρχη Σερβίας Παύλου, ο οποίος το 1990 παρενέβη δυναμικά καλώντας σε ειρήνη τα αντιμαχόμενα μέρη κατά τους πολέμους που ξέσπασαν με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι ο Σωφρόνιος του Έσσεξ, αναγνωρισμένος Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος μαρτυρείται στις βιογραφίες του, πως, διαρκούντος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προσευχήθηκε ακατάπαυστα και με τέτοια ένταση και αυτοθυσιαστική διάρκεια υπέρ της ειρήνευσης, που έφτασε μέχρι κλονισμού της υγείας του, ώστε να ελκύσει τη Χάρη του Θεού προς το ανθρώπινο γένος. Ο ίδιος αποκαλούσε ως τη «μεγαλύτερη αμαρτία» που παρασύρει πολλούς σε «ηθική συμμετοχή στους φόνους» που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο, αφού μάλιστα φθάνει στη διαστροφή να δικαιώνεται με αυτόν τον τρόπο η θυσία ανθρώπινων ζωών. Πράγματι, στην Εκκλησία μας ισχύουν οι Κανόνες του Μεγάλου Βασιλείου, που επιβάλλουν την ακοινωνησία όσων προβαίνουν σε αφαιρέσεις ανθρώπινων ζωών κατά τους οποιουσδήποτε πολέμους. Μάλιστα, σε εποχή που ο αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Νικηφόρος Φωκάς ζήτησε την αγιοκατάταξη όσων πέφτουν «υπέρ πίστεως και πατρίδος», η εκκλησιαστική ιεραρχία αντιστάθηκε προβάλλοντας τον Κανόνα αυτόν, που αργότερα επικυρώθηκε και Συνοδικά από την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο.

Ακόμη και στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, όπου οι πόλεμοι ήταν επιτρεπτοί, επαινείται ο βασιλιάς Εζεκίας, που έλεγε «ας γίνει ειρήνη στις μέρες μου». Ο ίδιος ο Χριστός μακάρισε τους ειρηνοποιούς ως «υιούς του Θεού». Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση των πολεμικών επιχειρήσεων. Κατόπιν, μέσω της διπλωματικής οδού, τα πράγματα μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών πρέπει να οδηγηθούν σε μια αληθινά δίκαιη λύση, σε τήρηση των υπεσχημένων, σε σεβασμό της δημοκρατικής κυριαρχίας των κυρίαρχων εθνών και σε παύση της καταπίεσης των οποιωνδήποτε πληθυσμών στα ουκρανικά εδάφη. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η ρήση του Χριστού «Σας δίνω τη δική μου ειρήνη» (Ιω. 14:27), που ο άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης ερμηνεύει ως εξής: «η ειρήνη αναμιγμένη με τη δικαιοσύνη είναι πράγμα θεϊκό. Εάν όμως η καθεμιά είναι χωρίς την άλλη, καταστρέφει την ομορφιά της αρετής». Ο άγιος Ισίδωρος αναφέρει χαρακτηριστικά στην Επιστολή του προς το Στρατιώτη Ησαΐα: «δεν θα μπορούσα να την ονομάσω ειρήνη, αυτήν που δεν στολίζεται με τη δικαιοσύνη».

Αυτή θεωρούμε πως είναι και η φωνή που πρέπει να υψώσουν οι ορθόδοξοι Προκαθήμενοι και οι ορθόδοξοι λαοί απανταχού της γης: καταρχάς να παύσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και εν συνεχεία να επικρατήσει όχι το «συμφέρον του ισχυροτέρου» και να «βαπτιστεί» δίκαιο, κατά τη διατύπωση του Θρασυμάχου στους Πλατωνικούς Διαλόγους, αλλά αντίθετα να υπάρξει αληθινά δίκαιη λύση, κάτι που θα έπρεπε να επιδιώξουν αυτονοήτως όσοι πολιτικοί άρχοντες θέλουν να λέγονται ορθόδοξοι Χριστιανοί και εμπνεόμενοι από την ορθόδοξη διδασκαλία ή που διοικούν ορθόδοξους λαούς: να προτάξουν δηλαδή το δίκαιο αντί της χυδαίας επίδειξης ισχύος.

Αυτή είναι και η φωνή που καλούμε και σας να υψώσετε έναντι των ισχυρών αυτού του κόσμου.
Με τον προσήκοντα σεβασμό,
Οι αδελφοί από το Κίνημα Χριστιανικής Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της  Χριστιανικής Δημοκρατίας,


 
Top