Η προβολή του ντοκιμαντέρ-έρευνας στη Γαλλία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τις επίσημες αρχές του Κιέβου. Ο τίτλος του είναι «Οι μάσκες της επανάστασης» και γυρίστηκε το 2016, δύο χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, γνωστά ως Ευρωμαϊντάν, που οδήγησαν στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της χώρας.

Σοκ προκαλεί ντοκιμαντέρ-έρευνα γάλλου δημοσιογράφου Paul Moreira για τον ρόλο των νεοναζί και της Δύσης στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζει ως «προκεχωρημένο φυλάκιο του ψυχρού πολέμου μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, μια χώρα στρατιωτικής, πολιτικής και ιδεολογικής διαμάχης».

«Οι μάσκες της επανάστασης»
Το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Οι μάσκες της επανάστασης» είναι μια έρευνα του Paul Moreira, παραγωγής των Premières Lignes για το «Special Investigation».

Γυρίστηκε το 2016, δύο χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, γνωστά ως Ευρωμαϊντάν, τα οποία οδήγησαν στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σηματοδότησαν τη στροφή της ουκρανικής πολιτικής προς τη Δύση.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ στη Γαλλία έναν χρόνο αργότερα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τις επίσημες αρχές του Κιέβου.

Οι συντελεστές
Ο Paul Moreira είναι γάλλος δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Εχει σκηνοθετήσει αρκετά ερευνητικά ντοκιμαντέρ σε ζώνες συγκρούσεων, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Βιρμανία, η Παλαιστίνη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Σομαλία.

Η Première Lignes Télévision είναι πρακτορείο Τύπου και εταιρεία παραγωγής που δημιουργήθηκε το 2006, με εξειδίκευση στην τηλεοπτική δημοσιογραφία. Διευθύνεται από τους δημοσιογράφους Luc Hermann και Paul Moreira.

Το βίντεο ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Κέντρο Επιστημονικών & Κοινωνικών Πρωτοβουλιών, μεριμνώντας για την παρουσίαση των ελληνικών υποτίτλων.

Η σφαγή στην Οδησσό
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει και τη φρικιαστική πυρπόληση από τους νεοναζί του Σπιτιού των Συνδικάτων, στην Οδησσό, κατά την οποία δεκάδες άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί ή ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

«Αυτή η αντιπαράθεση ήταν απλή: από τη μια πλευρά οι καλοί Ουκρανοί, οι φιλοευρωπαίοι, οι μαχητές της ελευθερίας, από την άλλη οι σύμμαχοι της Μόσχας, η σκοτεινή πλευρά της Δύναμης» τονίζεται στον πρόλογο του ντοκιμαντέρ.

«Αλλά μήπως αυτή η θέαση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια καρικατούρα, ή ακόμη χειρότερα, προκατειλημμένη;». Ο Paul Moreira γύρισε στο Κίεβο και το ερεύνησε. Αυτό που ανακάλυψε ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό…
 
Top