Η Ελλάδα είναι μακράν η πιο φιλορωσική χώρα σε επίπεδο υποστήριξης των πολιτών προς την Μόσχα στον πόλεμο της Ουκρανίας σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία της, όπως καταδεικνύει έρευνα ακόμα και του Pοlitico, του πλέον φιλοατλαντικού Μέσου Ενημέρωσης της ΕΕ.  

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση σε Ελλάδα Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία με ερωτήματα σχετικά με τη ρωσική επέμβαση και με τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο αυτής, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε ότι αφορά την Ελλάδα ως εξής (ρωτήθηκαν 1.000 άτομα σε κάθε χώρα, μεταξύ 9-11 Μαρτίου):

Ελλάδα: Μόνο το 21% των πολιτών συμφωνεί με την θέση της κυβέρνησης ότι η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, ενώ το 33% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 7% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 39% λέει όχι! Είναι μια καθαρά φιλορωσική θέση ειδικά αν την δούμε σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Ισπανία: Το 53% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 23% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 11% λέει όχι.
Γερμανία: Το 22% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 41% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 24% λέει όχι.
Γαλλία: Το 25% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 24% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 24% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 27% λέει όχι.
Ολλανδία: Το 12% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 34% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 25% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 29% λέει όχι.
Ιταλία: Το 19% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 26% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 27% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 28% λέει όχι.

Όπως βλέπουμε οι Έλληνες πολίτες είναι μακράν οι πλέον αντίθετοι στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ με δεύτερους τους Ιταλούς και τρίτους τους Γάλλους, αλλά σε απόσταση.

Και σε ένα άλλο ερώτημα οι Έλληνες στηρίζουν την πολιτική Πούτιν:
Το ποσοστό που θεωρεί ότι η επέμβαση είναι «απαράδεκτη αλλά κατανοητή»:
Ελλάδα: 34%
Ιταλία: 19%
Γαλλία: 13%
Γερμανία: 11%
Ισπανία: 10%
Ολλανδία: 9%

Αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία κίνδυνο για άλλες χώρες;
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων και στις έξι χώρες είπε ότι ο πόλεμος εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα τους, όταν ρωτήθηκαν «Πόσο αισθάνεστε ότι η χώρα σας κινδυνεύει λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου;»

Εκεί που συντρίβεται η κυβερνητική προσπάθεια να καταδείξει την Ρωσία ως εχθρό της Ελλάδας είναι το αποτέλεσμα σε ότι αφορά το αν η Ρωσία αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα. Μόλις το 13% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 1% δεν γνωρίζει, το 44% % δεν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος από την Ρωσία κατά της Ελλάδα

Υπήρχε επίσης μεγάλη διαφωνία σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ.

Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα (η αιώνια αντίληψη, από εποχής Βυζαντίου, ότι «θα μας σώσουν οι δυτικοί από τους Τούρκους»!), σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία.

Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία, η καθεμία με 51%, αλλά μεγαλύτερη διαφωνία στη Γερμανία και την Ιταλία, με 36% και 35% αντίστοιχα.
 
Top