Μετά την κατάληψη της Χερσώνας οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται βορειοδυτικά όπου βρίσκονται τα σημαντικά λιμάνια του Νικολάγιεφ και της Οδησσού  

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς την πόλη-λιμάνι του Νικολάγιεφ, σημείο-κλειδί σε μια προσπάθεια που φαίνεται να είναι η κατάληψη του ελέγχου των ακτών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ο δήμαρχος του Νικολάγιεφ, Oleksandr Senkevych, δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν την Τετάρτη τη νότια πόλη της Χερσώνας κατευθύνονται βορειοδυτικά προς την πόλη του. Η απόσταση είναι περίπου 36 μίλια.

Περίπου 800 ρωσικά οχήματα, προέλαυναν προς το Νικολάγιεφ από τα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια. Ο κ. Senkevych δήλωσε ότι δεν υπήρξε κανένας βομβαρδισμός εντός της πόλης, αλλά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που είχαν οχυρωθεί κατά μήκος της περιμέτρου της πόλης δέχονταν πυρά από ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, γεγονός που τις αναγκάζει να υποχωρούν συνεχώς.  «Η πόλη είναι έτοιμη για πόλεμο», δήλωσε ο κ. Senkevych.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ οι Ουκρανοί έδωσαν εντολή να βυθιστεί η ναυαρχίδα του στόλου τους ώστε να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων. Η φρεγάτα Hetman Sahaidachny βρισκόταν για επισκευή στο Λιμάνι του Νικολάγιεφ όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Ο κυβερνήτης έλαβε εντολή να τη βυθίσει, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Oleksiy Reznikov.

Σύμφωνα με σύμβουλο της προεδρίας της Ουκρανίας η ρωσική προέλαση στην πόλη έχει σταματήσει, καθώς η αντίσταση κατάφερε να τους εμποδίσει να εισβάλουν. «Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές», επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Η στρατηγική σημασία του Νικολάγιεφ
Η Ρωσία επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζει στην Κριμαία, τη νότια χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, να συνδεθούν από ξηράς με τις δυνάμεις που υποστηρίζει στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε η Ορίσια Λουτσέβιτς, επικεφαλής της ομάδας Ukraine Forum στο Chatham House, ένα ινστιτούτο πολιτικής στο Λονδίνο. Είπε ότι οι μονάδες εισβολής της Ρωσίας επιτίθενται έτσι και στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Το Νικολάγιεφ μια εθνοτικά ποικιλόμορφη πόλη περίπου 475.000 κατοίκων, βρίσκεται σε μια εκβολή της Μαύρης Θάλασσας και έχει βαθιές ρίζες στη ναυπηγική βιομηχανία, αν και πρόσφατα έχει επίσης αναπτυχθεί ως κέντρο ελαφριάς βιομηχανίας και γεωργίας.

Η σύνδεσή της με τη Μαύρη Θάλασσα είναι κρίσιμη για την ταυτότητά της, σύμφωνα με τον Rory Finnin, αναπληρωτή καθηγητή Ουκρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ο έλεγχος του Νικολάγιεφ θα επέτρεπε στη Ρωσία να αποβιβάσει στρατεύματα για μια περαιτέρω ώθηση δυτικά προς την Οδησσό, ένα σημαντικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

«Το Νικολάγιεφ είναι το κλειδί στο δρόμο προς την Οδησσό», δήλωσε ο Finnin. «Η ζωή της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα απειλείται αυτή τη στιγμή και το Νικολάγιεφ είναι ένα κομμάτι του παζλ σε αυτό».


 
Top