Η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα με τα μέτρα - δεσμεύσεις που θα αποστείλει κυβέρνηση στην τρόικα...

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να καλύψει 1 δισ. ευρώ δημοσιονομικού κενού , εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από εξοικονομήσεις σε φορείς της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, κ.λπ.) και 500 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων.

Σε αυτές τις παρεμβάσεις, εκτός από την αύξηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 8% στα ξενοδοχεία, στα βιβλία, στις εφημερίδες, αλλά και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων (θα εξαιρεθούν τα φάρμακα), περιλαμβάνεται πλέον και η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα.

Μπορεί μεταξύ 2009 και 2014 ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα να αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα να πλησιάζει πλέον το 86% της μέσης σταθμισμένης λιανικής τιμής τους, ωστόσο η κυβέρνηση αναζητά «σίγουρα» έσοδα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και η αύξηση της φορολόγησης των καπνικών είναι στις προτάσεις που επεξεργάζεται.

Σημειώνεται πως τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί το 2015 από τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού είναι 2,24 δισ. ευρώ, ενώ από τον ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού αναμένονται 646 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα εκτιμάται πως θα μπορούσε να εισφέρει περίπου 180 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας στα 2,4 δισ. ευρώ τον ετήσιο στόχο εσόδων για το 2015.

Πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ έχει καταδείξει πως λόγω της αυξημένης φορολόγησης των καπνικών προϊόντων η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων την περίοδο 2009-2013 ακολουθεί συνεχή πτωτική πορεία, με τη συνολική μείωση του όγκου πωλήσεων να φτάνει το 36% και της αξίας πωλήσεων το 52%.

Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει στη συγκεκριμένη ερευνά του πως η φορολογία στα καπνικά προϊόντα έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα όριά της και προειδοποιεί πως κάθε προσπάθεια αύξησής της είναι πιθανό ότι θα οδηγήσει σε μείωση των δημοσίων εσόδων και επέκταση του παράνομου εμπορίου, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει μη αντιστρέψιμη η κατάσταση.

 
Top