Οι περισσότεροι από εμάς, παρόλο που στις μέρες μας ακούγονται πολλά για αυτήν, αγνοούμε τι ακριβώς σημαίνει λεύκανση των δοντιών και εάν ενέχει κινδύνους....

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια τεχνική που αφορά την αισθητική, οξειδώνει τα δόντια απομακρύνοντας την αλλοίωση στο χρώμα τους και τα κάνει λαμπερότερα και πιο λευκά. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στο οδοντιατρείο, αλλά μπορεί να γίνει και στο σπίτι.



Ας δούμε όμως αρχικά τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει τη χρώση, όπως λέγεται από τους γιατρούς, στα δόντια μας.



Η ηλικία σχετίζεται άμεσα με τα δόντια. Όσο μεγαλώνουμε, τα δόντια μας σκουραίνουν, συσσωρεύοντας χρωστικές ουσίες. Το κάπνισμα επίσης έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αλλαγή στο χρώμα των δοντιών. Η νικοτίνη χρωματίζει τα δόντια με ουσίες που απορροφώνται από αυτά. Επίσης τα διάφορα στοματικά διαλύματα, οι τραυματισμοί που αφήνουν ρωγμές στα δόντια, αλλά και προϊόντα όπως ο καφές, το κόκκινο κρασί, τα ποτά και διάφορα αναψυκτικά, ευθύνονται για τις χρωστικές ουσίες των δοντιών μας.



Οι τρόποι λεύκανσης των δοντιών ποικίλουν. Μπορεί να γίνει στο ιατρείο με λάμπα LED ή LASER, ή με νάρθηκα και λευκαντικό δοντιών, αλλά μπορεί να γίνει και στο σπίτι με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου, χρησιμοποιώντας νάρθηκες και σύριγγες για τη λεύκανση. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό είναι περισσότερο χρονοβόρο και χρειάζεται υπομονή.



Ο λόγος για τον οποίο καταφεύγουν πολλοί στις μέρες μας σε λεύκανση δοντιών, είναι συνήθως το να αποκτήσουν ένα ωραίο, λαμπερό χαμόγελο. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως, ότι η λεύκανση που θα κάνετε δεν πρόκειται να σας αλλάξει εντελώς το χρώμα των δοντιών σας ούτε να απομακρυνθεί η απόχρωσή τους πολύ από το φυσικό τους χρώμα. Απλά θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ξανά το χρώμα που είχατε πριν χρόνια και πριν τη χρώση που έχουν λάβει με τον καιρό τα δόντια σας.



Ένας εντελώς φυσικός τρόπος να λευκάνετε μόνοι τα δόντια σας, είναι η χρήση σόδας, όπως λέγεται, αλλά να θυμάστε ότι η σόδα απλά τα κάνει πιο λαμπερά, δεν τα λευκαίνει. Καλό θα είναι δε, να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας πριν τη χρήση σόδας, για ό,τι προβλήματα μπορεί να σας δημιουργήσει η χρήση της.



Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η τεχνική της λεύκανσης μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε φυσικά δόντια και όχι σε θήκες ή οδοντοστοιχίες. Καλό θα είναι πάντως, πριν τη λεύκανση να έχετε απαλλαγεί από ό,τι προβλήματα έχετε μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως σφραγίσματα, αντικαταστάσεις κλπ. ώστε με τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας να καταλήξετε ατο αν θα έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε και αν αξίζει τον κόπο να προχωρήσετε στην τεχνική.



Τα αποτελέσματα της εφαρμογής μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια, αλλά αυτό ισχύει κυρίως για άτομα που δεν καπνίζουν πολύ, δεν πίνουν πολύ καφέ και τσάι, κρασιά και αναψυκτικά. Μπορείτε βεβαίως να συντηρείτε την τεχνική, όταν παρατηρείτε ότι έχετε ανάγκη λεύκανσης εκ νέου, αλλά όχι σε σύντομα χρονικά διαστήματα από την προηγούμενη εφαρμογή.



Πολλά επίσης λέγονται σχετικά με τις παρενέργειες ή την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Η αλήθεια είναι, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, εάν δεν γίνει με το σωστό τρόπο, μπορεί να ερεθίσει τα ούλα ή να φέρει ενόχληση ακόμα και πόνο, προβλήματα όμως τα οποία θα υποχωρήσουν σε λίγες ημέρες. Το καλύτερο είναι η συνεννόηση με τον γιατρό σας ο οποίος θα κρίνει ανάλογα με τη στοματική υγιεινή σας και τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζετε, εάν θα πρέπει να προχωρήσετε σε λεύκανση δοντιών ή όχι. Σίγουρα, οι όποιες παρενέργειες δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές και σε κάθε περίπτωση, εάν κρίνετε ότι έχετε αισθητικό πρόβλημα, το αποτέλεσμα αξίζει.



Πηγή

 
Top