Η πιθανότητα να πάθει ένας άνθρωπος καρδιακό επεισόδιο αυξάνεται αν αυτός έχει μόλις απολυθεί, ενώ μειώνεται...

και το προσδόκιμο ζωής του, διαπιστώνουν επιστημονικές έρευνες που εξετάζουν τη σχέση ανάμεσα στην απώλεια θέσης εργασίας και την κατάσταση υγείας. Ολο και περισσότεροι επιστήμονες διαπιστώνουν από έρευνές τους ότι οι απολύσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Μελέτη επιδημιολόγων του Yale, το 2006, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόλυση διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων στους γηραιότερους εργαζόμενους.



Αλλη μελέτη, του 2009, υπό την ευθύνη της καθηγήτριας Κοινωνιολογίας του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Ολμπανι, Κέιτ Στράλι, διαπίστωσε ότι άτομο που χάνει τη δουλειά του έχει 83% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει πρόβλημα υγείας που συνδέεται με καταστάσεις πίεσης και άγχους, όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως. Ισως η πιο ζοφερή πτυχή των απολύσεων όμως είναι ότι επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής.



Επιστήμονες που μελέτησαν αρχεία θανάτων και στοιχεία αποδοχών εργαζομένων στην Πενσιλβάνια, κατά την ύφεση των αρχών της δεκαετίας του '80, είδαν ότι ο αριθμός θανάτων στους κόλπους ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας εκτοξεύτηκε κατά 50% έως και 100% τον πρώτο χρόνο μετά την απώλεια της θέσης τους, ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου. Είκοσι χρόνια αργότερα, οι θάνατοι ήταν 10 με 15% υψηλότεροι. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργάτης που χάνει τη δουλειά του στα 40 μειώνει το προσδόκιμο ζωής του κατά έναν με ενάμιση χρόνο. Πάντως η ακριβής σχέση ανάμεσα στην απώλεια της θέσης εργασίας και την κακή υγεία δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί επιστημονικά.

 
Top