Το τρέμουλο στα χέρια είναι αρκετά σύνηθες σύμπτωμα στους ηλικιωμένους...

και οι περισσότεροι από εμάς το ταυτίζουν με τη νόσο Πάρκινσον, όμως μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και για πολλούς διαφορετικούς λόγους.





Όταν οι κινήσεις των χεριών είναι ακούσιες και ρυθμικές, τα υποκείμενα αίτια μπορεί να είναι είτε βιολογικά είτε ψυχογενή.



- Ιδιοπαθής τρόμος (essential tremor): Είναι η συνηθέστερη μορφή του συμπτώματος. Η ακριβής αιτία του παραμένει άγνωστη, όμως συχνά έχει γενετικό υπόβαθρο (κληρονομική προδιάθεση). Το τρέμουλο στα χέρια συνήθως γίνεται πιο έντονο λόγω συναισθηματικής φόρτισης, στρες, σωματικής κούρασης ή υπογλυκαιμίας (πτώση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα).



- Παρκινσονικός τρόμος (Parkinsonian tremor): Οφείλεται σε μεταβολές που εντοπίζονται στον εγκέφαλο. Οι ασθενείς με Πάρκινσον εκδηλώνουν επίσης ακαμψία στα άκρα και/ή τον κορμό, έλλειψη ισορροπίας και έλλειψη κινητικού συντονισμού. Τα υποκείμενα αίτια της νόσου Πάρκινσον είναι γενετικά αλλά και περιβαλλοντικά.



- Παρεγκεφαλιδικός τρόμος (cerebellar tremor): Οφείλεται σε εγκεφαλικές βλάβες που παρατηρούνται έπειτα από εγκεφαλικό, λόγω καρκινικού όγκου ή εκφυλιστικής ασθένειας, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση). Πιθανή αιτία είναι επίσης ο χρόνιος αλκοολισμός. Στην περίπτωση αυτή, το τρέμουλο είναι εντονότερο κατά την κίνηση των χεριών, για παράδειγμα όταν προσπαθούμε να πιάσουμε ή αγγίζουμε κάτι, γι' αυτό και εναλλακτικές ονομασίες του συμπτώματος είναι τρόμος κίνησης ή τρόμος σκοπού (intention tremor).



Άλλα αίτια



- Στερητικό σύνδρομο λόγω αποχής από το αλκοόλ

- Υπερθυρεοειδισμός

- Κινητική διαταραχή (δυστονία)

- Βλάβη στα νεύρα (περιφερική νευροπάθεια)

- Ψυχική διαταραχή

- Υπερβολική κατανάλωση καφέ

Προκειμένου να εντοπίσει ο ειδικός την ακριβή αιτία του προβλήματος, θα πρέπει να γνωρίζει πόσο καιρό επιμένει το σύμπτωμα, εάν κάποιος κοντινός συγγενής έχει εκδηλώσει επίσης τρέμουλο στα χέρια, εάν ακολουθείται για καιρό κάποια φαρμακευτική αγωγή, ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν το τρέμουλο και αν έχει συμβεί στο παρελθόν τραυματισμός στο κεφάλι.

 
Top