Το αν πρέπει να τρώμε ψωμί σε συνδυασμό με κρέας είναι από τις πιο συχνές ερωτήσεις που...
δέχεται ένας διαιτολόγος. Ποια είναι η αλήθεια;
Καθημερινά, μας κατακλύζουν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή από το διαδίκτυο, την τηλεόραση, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τους ειδικούς υγείας, τους υποτιθέμενους ειδικούς υγείας, τους συγγενείς, τους φίλους. Όλοι αναφέρουν ότι γνωρίζουν, είτε είναι πραγματική γνώση βάσει ερευνών, είτε είναι μία προσωπική εμπειρία, είτε είναι μία δική τους αντίληψη. Άραγε οι περισσότεροι από εμάς φιλτράρουμε την πληροφορία που παίρνουμε, αξιολογούμε την πηγή πληροφόρησης ή στην επιθυμία μας να ανακαλύψουμε κάτι μαγικό που θα μας οδηγήσει στο ιδανικό βάρος πιστεύουμε οτιδήποτε ακούγεται διαφορετικό και δελεαστικό;
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύοντας την πληροφορία που διάβασαν σε οποιοδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης ή τη γνώμη ενός φίλου, την ακολουθούν μη ζητώντας τη γνώμη ενός επιστήμονα διαιτολόγου- διατροφολόγου. Για το λόγο αυτό κυκλοφορούν διάφοροι ισχυρισμοί- μύθοι περί της διατροφής. Ένας από αυτούς είναι το αν πρέπει να τρώμε ψωμί και κρέας μαζί. Παρακάτω θα αναλύσουμε τι ισχύει πραγματικά.
Το αν πρέπει να τρώμε ψωμί και κρέας μαζί στο γεύμα μας είναι μία πολύ συχνή ερώτηση που δέχεται ένας διαιτολόγος! Πολλοί θεωρούν ένοχο να συνδυάσουν το ψωμί και το κρέας μαζί και ότι αν πάψουν να τρώνε κρέας με ψωμί, τότε μόνο μπορούν να χάσουν βάρος. Βέβαια, το ψωμί είναι ούτως ή άλλως ενοχοποιημένο από τους περισσότερους, πόσο μάλλον όταν σκέφτονται να το συνοδέψουν με κρέας. Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια;
Το ψωμί, ουσιαστικά είναι πηγή υδατανθράκων, ενώ το κρέας είναι πηγή πρωτεΐνης και δη υψηλής βιολογικής αξίας. Να επισημάνουμε ότι το ψωμί κακώς ενοχοποιείται και ότι είναι το ίδιο με το να τρώμε παξιμαδάκια ή φρυγανιές ή κριτσίνια ή ζυμαρικά ή πατάτα ή ρύζι, τα οποία αποτελούν επίσης πηγές υδατανθράκων.
Οι υδατάνθρακες σε μία ισορροπημένη διατροφή αποτελούν περίπου το 50% της ενέργειας που προσλαμβάνουμε. Επίσης, να αναφέρουμε ότι τα παξιμαδάκια ή οι φρυγανιές ή τα κριτσίνια είναι αφυδατωμένο ψωμί και δεν σημαίνει ότι παχαίνουν λιγότερο… το αντίθετο αν καταναλώσουμε τα ίδια γραμμάρια ψωμί με παξιμάδι ή φρυγανιές ή κριτσίνια, το ψωμί μας παρέχει λιγότερες θερμίδες διότι το παξιμάδι, οι φρυγανιές και το κριτσίνι είναι αφυδατωμένο ψωμί και θα ζύγιζαν περισσότερο σαν ψωμί.
Οι περισσότερες εξαντλητικές δίαιτες περιορίζουν κατά πολύ την πρόσληψη υδατανθράκων και στηρίζονται κυρίως στις πρωτεΐνες με αποτέλεσμα να μην συστήνουν την πρόσληψη κρέατος με ψωμί ή πατάτα ή ζυμαρικά ή ρύζι (κατηγορία των υδατανθράκων) και επομένως οι περισσότεροι άνθρωποι να οδηγούνται στην αντίληψη ότι δεν πρέπει να τρώνε ψωμί με κρέας. Αυτή λοιπόν η αντίληψη είναι λανθασμένη, γιατί ιδανικά αυτό που συστήνεται βάσει ερευνών είναι να συνδυάζουμε στο γεύμα μας υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπος (με τη μορφή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων) και τότε μόνο θεωρείται πλήρες το γεύμα.
Συγκεκριμένα το πιάτο μας (βλέπε σχήμα) πρέπει να περιέχει μισή ποσότητα σαλάτας (ωμά ή βραστά ή ψητά λαχανικά), κατά το ¼ να περιέχει κάτι σε πρωτεΐνη (κόκκινο ή λευκό κρέας, αυγό, τυρί) και κατά το άλλο ¼ να περιέχει κάτι σε υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτα, φρυγανιές, παξιμαδάκια). Φυσικά, στο μαγείρεμα και στη σαλάτα μας χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο (λίπος, πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων). Επομένως, λέμε ναι στην κατανάλωση κρέατος μαζί με ψωμί.
Να αναφέρουμε ότι μία δίαιτα που στηρίζεται κυρίως στην πρωτεΐνη και περιορίζει κατά πολύ τους υδατάνθρακες, στην αρχή μπορεί να παρέχει μία πιο γρήγορη απώλεια βάρους αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα επιφέρει την ίδια απώλεια με μία ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, που περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπος. Επίσης, ακολουθώντας μία πρωτεϊνούχα δίαιτα που είναι και περιορισμένη σε ενέργεια θα χάσουμε κυρίως υγρά και μυϊκή μάζα και λιγότερο λίπος, ενώ ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή θα χάσουμε κυρίως λίπος. Επομένως, δεν έχει νόημα να εξαντλούμε τον οργανισμό μας με μη ισορροπημένες διατροφές που στο τέλος θα κουραστούμε από τον περιορισμό, θα εξαντληθούμε οργανικά, δεν θα είναι εφικτό να γίνουν τρόπο ζωής και θα μας οδηγήσουν πάλι σε αύξηση βάρους (που κάθε φορά θα προσθέτουμε παραπάνω λίπος στο σώμα μας).
Τέλος, να τονίσουμε ότι το ψωμί ως ψωμί δεν παχαίνει, όπως και οποιαδήποτε τρόφιμο δεν παχαίνει, αλλά η ποσότητα είναι αυτή που αυξάνει την πρόσληψη ενέργειας μέσα στην ημέρα και μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους. Επομένως, εστιάζουμε στην ποσότητα που πρέπει να είναι ανάλογη με τις ενεργειακές μας ανάγκες αλλά και στην ποιότητα που επηρεάζει τους δείκτες υγείας (π.χ χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, αθηρωματικό δείκτη, κλπ).
Συμπερασματικά, να αναφέρουμε ότι μπορούμε να τρώμε ψωμί με κρέας και ότι πάντα το γεύμα μας πρέπει να το συνοδεύουμε με κάτι σε υδατάνθρακες, είτε είναι ψωμί, είτε ρύζι είτε πατάτα είτε ζυμαρικά είτε παξιμαδάκια είτε φρυγανιές μαζί με το κρέας και τη σαλάτα.
Πηγή