Μπογιές, μοκέτες, κόλλες, καπνός, αποσμητικά χώρου μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις συνέπειες...



Η ρύπανση του αέρα μπορεί ενδεχομένως να είναι χειρότερη στο σπίτι σας παρά έξω. Οι πτητικές οργανικές ουσίες (VOC), για παράδειγμα, είναι αέρια που απελευθερώνονται από πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης.

Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία και ερεθισμό στα μάτια και το λαιμό. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερά για τα παιδιά, που αναπνέουν γρηγορότερα από τους ενήλικες και εισπνέουν περισσότερο αέρα.


Ιδιαίτερα μπορεί να επηρεάσουν μωρά που είναι κοντά στο έδαφος όπου βαριά ρυπογόνα αιωρούνται στον αέρα.



Μπογιές

Οι μπογιές μπορούν να εκλύουν επιβλαβή αέρια. Για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα υγείας επιλέξτε μπογιά χαμηλή σε VOC και κρατήστε ανοιχτά τα παράθυρα ενώ βάφετε και για αρκετές ημέρες ενώ στεγνώνει η μπογιά.



Προσπαθήστε να μην αποθηκεύετε κουτιά με μπογιές επειδή μπορεί να διαρρεύσουν αέρια. Αν πρέπει να αποθηκεύσετε μπογιές κρατήστε τις σε καλά αεριζόμενη περιοχή μακριά από τα δωμάτια του σπιτιού.



Ρούχα που καθαρίζονται με στεγνό καθάρισμα



Το στεγνό καθάρισμα περιέχει συχνά το χημικό υπερχλωροαιθυλένιο, που προκαλούν καρκίνο στα ζώα. Όταν φέρνετε τα ρούχα σπίτι η οικογένεια μπορεί να εισπνέει το δυνητικά επιβλαβές χημικό. Αερίστε τα αρκετές ημέρες πριν τα φορέσετε ή πλύντε τα με τον παραδοσιακό τρόπο.



Παιδιά και παθητικό κάπνισμα



Το να ζουν παιδιά σε σπίτι καπνιστών μπορεί να τα οδηγήσει σε ωτίτιδες, πνευμονία, βρογχίτιδα και βήχα. Παιδιά με άσθμα έχουν πιο συχνές και σοβαρές κρίσεις. Η εισπνοή καπνού μπορεί να προκαλέσει άσθμα σε παιδιά που δεν είχαν συμπτώματα. Ο καπνός που επικάθεται σε ρούχα, μαξιλάρια και τα χαλιά μπορεί να είναι επιβλαβής για τα παιδιά, ιδιαίτερα όταν παίζουν ή μπουσουλούν στο χαλί.



Αποσμητικά χώρου



Τα αποσμητικά χώρου μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστικές δυσκολίες και πονοκέφαλο. Σε έρευνα, το ένα τρίτο ανθρώπων με άσθμα δήλωσαν ότι είχαν αναπνευστικά προβλήματα όταν εκτέθηκαν. Στις ΗΠΑ, δοκιμές του Natural Resources Defense Council, ανακάλυψαν ότι περιέχουν φθαλικά, χημική ουσία που συνδέεται με την ανάπτυξη του παιδιού και ορμονικά θέματα. Χρησιμοποιήστε βότανα όπως δενδρολίβανο, βασιλικό ή μέντα και καλό αερισμό για την ανανέωση του αέρα.



Φορμαλδεΰδη και έπιπλα

Η χημική ουσία φορμαλδεΰδη είναι συχνή σε πρεσαριστά έπιπλα ή σε υφάσματα. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αναπνευστικά προβλήματα από αναθυμιάσεις φορμαλδεΰδης. Επειδή τα νέα προϊόντα αναδύουν ισχυρότερες οσμές αερίστε τα και πλύντε τα υφάσματα πριν τα βάλετε σε εσωτερικό χώρο.



Οι μοκέτες εκλύουν χημικά

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για πονοκεφάλους, εξανθήματα και ερεθισμό στα μάτια και στο φάρυγγα όταν τοποθετείται μια μοκέτα. Οι καινούργιες μοκέτες και οι κόλλες εκλύουν δυνητικά επιβλαβή αέρια. Επιλέξτε μοκέτες με χαμηλά επίπεδα VOC και ρωτήστε αν μπορούν να ξετυλιχτούν και να αεριστούν μέρες πριν την παράδοση.



Μείνετε μακριά από το σπίτι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης και να την αερίζετε καλά για μέρες. Για παιδιά που έχουν αλλεργίες και άσθμα σκεφτείτε άλλες λύσεις όσον αφορά την κάλυψη του πατώματος.



Προϊόντα καθαρισμού

Τα χημικά που βρίσκονται σε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού μπορεί να είναι τοξικά αν εισπνευσθούν ή αγγιχτούν, προκαλώντας εκζέματα και ερεθίζοντας το αναπνευστικό. Ισχύει ιδιαίτερα σε ανθρώπους ευάλωτους σε δερματικά ή αναπνευστικά προβλήματα. Ορισμένα μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες. Όσα περιέχουν αμμωνία και χλωρίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ερεθιστικά για τα παιδιά με άσθμα. Προσπαθήστε να καθαρίσετε με ζεστό νερό, σόδα, υφάσματα με μικροίνες και λιγότερο τοξικά προϊόντα.



Αναθυμιάσεις από τη θέρμανση



Αν το σύστημα της κεντρικής θέρμανσης και του κλιματισμού έχει προβλήματα, επικίνδυνα αέρια όπως το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συσσωρευτεί στο σπίτι. Φροντίστε για τη συντήρησή τους.





 
Top