Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην επαρχία Τούντζελι στην ανατολική Τουρκία όπου ζουν στην πλειονότητά τους Κούρδοι μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος της χώρας, μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.






Εκατοντάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των ανδρών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που απάντησαν κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων.



Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.



Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Τουρκίας όπου ζουν στην πλειονότητά τους Κούρδοι και Αλεβίτες, μια μουσουλμανική, κοινωνικά προοδευτική μειονότητα.



Ο Μπαχτσελί, υπέρμαχος της απόλυτης ενότητας του τουρκικού Έθνους, αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή αυτονομίας για τις μειονοτικές ομάδες, μπόρεσε να εκφωνήσει μία ομιλία στην οποία κατήγγειλε τους «αποσχιστές» ωστόσο αναγκάστηκε να συντομεύσει την επίσκεψή του εξαιτίας των επεισοδίων.



Η επαρχία Τούντζελι, η οποία στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Ντερσίμ, υπήρξε το θέατρο της βίαιης καταστολής από τις τουρκικές αρχές της εξέγερσης μιας φυλής Κούρδων Αλεβιτών το 1937-1938 που είχε αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.



Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP), που κυβερνά την Τουρκία από το 2002, είχε επίσημα ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα, την ώρα που το εθνικιστικό κόμμα το αρνείται πεισματικά. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε προκαλέσει τον αρχηγό του MHP να επισκεφθεί την περιοχή.





 
Top