Οι περισσότεροι από εμάς τον χειμώνα αφήνουμε τα πλυμένα ρούχα να στεγνώνουν μέσα στο σπίτι, είτε σε κάποια απλώστρα είτε πάνω στο καλοριφέρ. Νέα έρευνα, όμως, από το...

Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, τονίζει ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία των ατόμων που ζουν στο σπίτι.



Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ντέιβιντ Ντέννινγκ, το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι θέτει σε κίνδυνο την υγεία ατόμων με ήδη αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρό άσθμα. Ο λόγος είναι ότι τα ρούχα, όταν στεγνώνουν πάνω σε θερμαντικά σώματα, αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο κατά 30%, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας.



«Μια μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά το στέγνωμα. Οι περισσότεροι εξ ημών, είτε έχουμε ανοσία στους μύκητες που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας, είτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις», εξηγεί ο Δρ Ντέννινγκ.



Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες έχει να κάνει με τον μύκητα της ασπεργίλλωσης, ο οποίος είναι ικανός να προκαλέσει λοιμώξεις στους πνεύμονες. «Στους πάσχοντες από άσθμα ο μύκητας της ασπεργίλλωσης μπορεί να προκαλέσει βήχα και συριγμό, ενώ σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οι πάσχοντες από AIDS και τα άτομα που έχουν αυτό-άνοσα νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ασπεργίλλωση», διευκρινίζει ο Ντέννινγκ.



Οι ασθενείς που προσβάλλονται από τον συγκεκριμένο μύκητα εμφανίζουν βήχα, πλευρωδυνία, πυρετό, δύσπνοια και ταχύπνοια.



Ο ίδιος συμβουλεύει, λοιπόν, να στεγνώνετε τα ρούχα μόνο σε ανοιχτό χώρο, αν δεν έχετε ειδικό στεγνωτήριο. Κι αν είναι απολύτως απαραίτητο το στέγνωμα να γίνεται μέσα στο σπίτι, τουλάχιστον μην τα αφήνετε στην κρεβατοκάμαρα ή στο σαλόνι, και πάντα να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα.

Πηγή

 
Top