Εξώδικο στον εισαγγελέα για να τον καταστήσει «κοινωνό με τον πιο επίσημο τρόπο των προβλημάτων»... αποφάσισε να στείλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) ως απόρροια του γεγονότος ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν στο «κόκκινο» και πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.



Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες τα μέλη της διοίκησης της ΕΝΙΘ, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ με την εφαρμογή των μνημονιακών επιλογών, τονίζοντας ότι πλέον είναι αδύνατη η διαχείριση των προβλημάτων.



Απαριθμώντας τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και νοσοκομειακά υλικά, υπογράμμισαν ότι η κατάσταση βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.



«Δεν μπορεί να μιλάει κανείς για ΕΣΥ, αλλά για πρώην ΕΣΥ. Είναι καρικατούρα, κανείς δεν έχει δωρεάν πρόσβαση και είναι το πιο εχθρικό Σύστημα Υγείας για τους νέους γιατρούς. Επικρατούν συνθήκες τυφλής εντατικοποίησης...» είπαν χαρακτηριστικά.



Ακόμη και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που θεωρείται «στολίδι», η καρδιολογική του λειτουργεί οριακά με έξι ειδικούς και τέσσερις ειδικευόμενους γιατρούς, που διαχειρίζονται τα περιστατικά με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνουν εξιτήριο σε 3-4 μέρες για να αδειάσουν κρεβάτια για την επόμενη εφημερία.



Κατά τα άλλα, πολλά τμήματα νοσοκομείων λειτουργούν οριακά ή είναι ένα βήμα πριν να κλείσουν, λείπουν αναισθησιολόγοι, οι εγχειρήσεις για καρκίνο του προστάτη καθυστερούν έως και έξι μήνες, ενώ πολλά ακόμη σοβαρά περιστατικά μπαίνουν στην αναμονή –άγνωστο για πόσο- λόγω της έλλειψης γιατρών.

Πηγή

 
Top