Ειδικά όσοι ζουν σε πολυκατοικίες...

το αγγίζουν ακόμα περισσότερο. Πιο βρώμικο και από την λεκάνη της τουαλέτας. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσε ότι το πλέον βρώμικο σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι αγγίζουν καθημερινά είναι τα κουμπιά του ασανσέρ. Και όχι μόνο τα κουμπιά αλλά και ο καθρέπτης του ανελκυστήρα.





Οι επιστήμονες μελέτησαν 120 δείγματα από ανελκυστήρες, και 96 δείγματα από λεκάνες τουαλέτας που θεωρείται από τα πιο βρώμικα σημεία. Τα ανάλυσαν και τα συνέκριναν μεταξύ τους. Αυτό που είδαν ήταν πως στα ασανσέρ το 61% των μικροβίων είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, ενώ στις λεκάνες τουαλέτας το ποσοστό των επικίνδυνων μικροβίων άγγιζε το 40%.



Όπως διαβάσαμε στο madata.gr , ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής μικροβιολογίας δρ Τσακ Γκέμπρα τόνισε: "με απλά λόγια στους κλωβούς του ασανσέρ βρήκαμε 100 φορές περισσότερα μικρόβια από ότι σε μια λεκάνη τουαλέτας.



Τα περισσότερα μικρόβια επάνω στο καντράν με τα κουμπιά του ασανσέρ, υπήρχαν σε εκείνο το κουμπί που έγραφε: ΙΣΟΓΕΙΟΝ, αφού όλοι οι άνθρωποι το πατάνε γιατί καταλήγουν σε αυτό".Οι επιστήμονες τονίζουν πως όταν πατάμε ένα κουμπί τότε αγγίζουμε τα μικρόβια τα οποία "κολλάνε" στο δάχτυλο μας και τα οποία μεταφέρουμε ή ακόμη χειρότερα εάν δεν πλένουμε τα χέρια μας, μπορεί και να τα βάλουμε μέσα στον οργανισμό μας, εάν αγγίξουμε τη μύτη, ή το στόμα μας."Δεν πρέπει να πατάμε τα κουμπιά με τα δάχτυλο. Καλό θα είναι να το κάνουμε με τον αγκώνα μας, ή να χρησιμοποιούμε γάντια. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης και μετά φυσικά να πλένουμε τα χέρια μας" κατέληξε ο καθηγητής Γκέμπρα.

 
Top