Ενώπιον της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS, αισιοδοξία προκαλούν τα ποσοστά μείωσης των... κρουσμάτων σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα.



Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, μετά το 2012, έτος με τα περισσότερα νέα περιστατικά του ιού (514 σε σύνολο το πρώτο δεκάμηνο), φέτος καταγράφηκε σημαντική μείωση, συγκεκριμένα 84 δηλωθέντα περιστατικά.



Βέβαια, οι γιατροί της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, συγκρατούν την αισιοδοξία τους, καθώς σε παρόμοιες περιπτώσεις μείωσης του ιού άλλων χωρών, μετά την πτώση παρατηρήθηκε έξαρση. Επίσης δήλωσαν επιφυλακτικοί, διότι τα προγράμματα καταγραφής τοξικομανών φορέων έχουν σταματήσει, και πιθανολογούν την μεταβολή των κέντρων συγκέντρωσης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.



Σημαντικός είναι και ο ρόλος των σχετικών φορέων αντιμετώπισης, όπως του Υπουργείου Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ, ΜΚΟ και επιστημόνων, οι οποίοι προσφέρουν βοήθεια και θεραπεία στους ασθενείς. Παρά την δυσχερή περίοδο που διανύει η χώρα, τα επίπεδα ποιότητας των υγειονομικών υπηρεσιών είναι υψηλά. Όπως όμως αναφέρουν και οι γιατροί, το κράτος πρέπει να χορηγεί αυτομάτως το επίδομα αναπηρίας άνω 50% στα οροθετικά άτομα, δίχως την διαδικασία αξιολόγησης τους , ειδάλλως δεν μπορούν να λάβουν τη θεραπεία.




 
Top