Ερώτηση σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού σε περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου, με αφορμή πρόσφατες ανησυχητικές μετρήσεις, κατέθεσε η ανεξάρτητη... βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών.



Η κ. Μάρκου επανέρχεται στο θέμα, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει τον Ιούνιο, αφού, σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις, στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας, σε δείγματα που ελήφθησαν στις 30/9 και στις 24/10/14 σε τρία σημεία, η παρουσία νιτρικών σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται ελάχιστα κάτω από το όριο του πόσιμου των 50 mg/l, υπάρχει μία περίπτωση υπέρβασης αμμωνίου και 2 περιπτώσεις όπου αυτό βρίσκεται στο όριο ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η παρουσία κολοβακτηριδίων, βακτηριδίων E.Coli και εντερόκοκκου σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε δείγμα από την Κοινότητα Λητής [υπενθυμίζεται ότι το ανεκτό όριο βρίσκεται στο 0].



Αντίστοιχα, στη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας, από τα 10 δείγματα που ελήφθησαν στις 30/09/2014 σε αντίστοιχα σημεία σε Νεοχωρούδα, Πεντάλοφο, Πετρωτό, Μεσαίο και Ν. Φιλαδέλφεια, στα 9 διαπιστώνονται υπερβάσεις σε κολοβακτηρίδια, μεταξύ των οποίων και σε δείγμα από το Λύκειο Νεοχωρούδας.



Δεδομένου ότι η κακή ποιότητα του νερού στις περιοχές αυτές είναι διαχρονικά καταγεγραμμένη και διαπιστωμένη, η βουλευτής ζητά ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των συναρμοδίων φορέων για θέματα ποιότητας νερού, όπως είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Θεσσαλονίκης, ώστε, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, να βρεθεί επιτέλους κάποια οριστική λύση προς όφελος των κατοίκων των περιοχών αυτών.



Η κ. Μάρκου ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για να διασφαλίσουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών θα καταναλώνουν κατάλληλο νερό και ποιες εναλλακτικές προτάσεις έχουν εξετάσει για την ύδρευση ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ακαταλληλότητας του νερού.




 
Top