Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να περιέχουν έως δέκα φορές μεγαλύτερες ποσότητες... ορισμένων καρκινογόνων ουσιών σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική έρευνα. Η ανακοίνωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που έχουν προβληθεί ως μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα παραδοσιακά.



Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή διεθνώς, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, λειτουργούν θερμαίνοντας ένα υγρό με γεύση, το οποίο συχνά περιέχει νικοτίνη, δημιουργώντας έναν ατμό που εισπνέεται. Η αγγλική λέξη για το «ρούφηγμα» (vape) του ηλεκτρονικού τσιγάρου επιλέχθηκε από τα Λεξικά της Οξφόρδης ως η πιο χαρακτηριστική νέα λέξη του έτους.



Όμως οι ερευνητές που μελέτησαν αυτά τα τσιγάρα, μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, βρήκαν στον ατμό αρκετών ηλεκτρονικών τσιγάρων μερικές καρκινογόνες ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στον καπνό των συμβατικών τσιγάρων.



«Σε ένα είδος ηλεκτρονικού τσιγάρου η (ερευνητική) ομάδα βρήκε υπερδεκαπλάσιο επίπεδο καρκινογόνων ουσιών από ό,τι σε ένα κανονικό τσιγάρο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ναόκι Κουνουγκίτα. Όπως είπε, φαίνεται ότι μεγαλύτερες ποσότητες φορμαλδεΰδης παράγονται, όταν υπερθερμαίνεται το σύρμα που εξατμίζει το υγρό στο εσωτερικό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.



Η ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Ναόκι Κουνουγκίτα υπέβαλε τη σχετική έκθεση στο υπουργείο Υγείας της χώρας. Όπως είπαν οι ερευνητές, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τα αβλαβή προϊόντα που ο πολύς κόσμος νομίζει. «Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι ορισμένοι κατασκευαστές πουλάνε τέτοια προϊόντα για διπλή χρήση (μαζί με καπνό) ή ως προθάλαμο (καπνίσματος) για τους νέους», προειδοποίησε ο επικεφαλής ερευνητής.



Φέτος τον Αύγουστο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νέους, προειδοποιώντας ότι αποτελούν «σοβαρή απειλή» και για τα έμβρυα των εγκύων γυναικών. Ζήτησε επίσης να απαγορεύονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.



Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, περισσότεροι από 250.000 νέοι, που ποτέ δεν είχαν καπνίσει κανονικό τσιγάρο, χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο πέρυσι.



Οι υποστηρικτές των ηλεκτρονικών τσιγάρων υποστηρίζουν ότι αποτελούν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν ένα συνδυασμό τοξικών χημικών ουσιών και αερίων που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα.



Από την άλλη, οι αντίπαλοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων αντιτείνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται εδώ και λίγα μόνο χρόνια, συνεπώς είναι ακόμη αβέβαιη η μακροπρόθεσμη επίπτωσή τους στην υγεία των χρηστών.



Στο μεταξύ -και όσο μαίνεται η διαμάχη για τα υπέρ και τα κατά- οι καπνοβιομηχανίες εξαγοράζουν εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών τσιγάρων, ανησυχώντας μήπως μείνουν έξω από μια παγκόσμια αγορά συνεχώς διευρυνόμενη, που ήδη αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

 
Top