Ταιριάζει υπέροχα σε σάλτσες, γλυκά αλλά και ροφήματα, όμως οι τοξικολόγοι προειδοποιούν ότι αν ξεφύγουμε με την ποσότητα υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης...

Τρεις με τέσσερις κουταλιές του μπαχαρικού είναι αρκετές για να προκαλέσουν παράνοια και ένα αίσθημα ότι «είμαστε παγιδευμένοι σε λάσπη», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού ΤΙΜΕ.



Ο λόγος για το μυρωδάτο μοσχοκάρυδο, του οποίου οι παρενέργειες όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες είναι γνωστές εδώ και αιώνες, λόγω μιας χημικής ουσίας που περιέχει (μυριστικίνη), σημειώνουν οι ειδικοί σε άρθρο των New York Times.



H μυριστικίνη ανήκει σε μια οικογένεια σύνθετων ουσιών με ψυχοδραστικές ιδιότητες. Σύμφωνα με το Δρ Edward Boyer, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, άτομα που έκαναν... κατάχρηση μοσχοκάρυδου βίωσαν ένα έντονο αίσθημα νωθρότητας, με τις αναμνήσεις τους από το περιστατικό είναι αποσπασματικές και ελλιπείς.



Ο Boyer έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του δύο σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης από μοσχοκάρυδο, στα οποία οι ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν.





 
Top