Κωδικός «Τελευταία ευκαιρία» για όσους χρωστάνε το χαράτσι της ΔΕΗ, τους 600.000 που βρέθηκαν να οδηγούν ανασφάλιστα Ι.Χ. και τους περίπου 70.000 που έλαβαν παράνομα επίδομα θέρμανσης...







Κωδικό «Τελευταία ευκαιρία» για χιλιάδες Eλληνες που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ (περί το 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι), 600.000 οδηγούς που βρέθηκαν με ανασφάλιστα Ι.Χ., αλλά και περίπου 70.000 φορολογούμενους που έλαβαν παράνομα επίδομα θέρμανσης δίχως να προβούν ποτέ σε αγορές πετρελαίου επιδιώκει να παρουσιάσει μέσα στο προσεχές διάστημα η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων (ΓΓΔΕ).



Με κατεύθυνση εισπρακτική και στόχο παράλληλο όμως να υπάρξουν και κάποιου είδους διευκολύνσεις λόγω της πολιτικής συγκυρίας και των τεράστιων δυσκολιών που υπάρχουν, καθώς είναι χιλιάδες οι υπόχρεοι πολίτες, η ΓΓΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών μελετούν τρόπους ώστε να υπάρξει περιθώριο πληρωμών μέσα σε ένα πλαίσιο σχετικά ευνοϊκό.



Σε συνέχεια των όσων παρουσιάστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη αναφορικά με τον κίνδυνο κατάσχεσης εναντίον όσων δεν έχουν εξοφλήσει το περίφημο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τη διαφαινόμενη επιβεβαίωση οφειλών για το τέλος ακινήτων το 2013 που δεν πληρώθηκαν και θα πρέπει να εξοφληθούν σε 12 δόσεις, πηγές του «business stories» αναφέρονται σε ανάλογη ρύθμιση που προετοιμάζεται και για άλλες δύο κατηγορίες, οι οποίες μέχρι στιγμής κρατιούνταν στα συρτάρια της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου: αυτή των επιδομάτων θέρμανσης για τα οποία εισπράχθηκαν προκαταβολές oι οποίες όμως ουδέποτε μετατράπηκαν σε πετρέλαιο, καθώς και τα ανασφάλιστα Ι.Χ. οι κάτοχοι των οποίων δεν έχουν καταβάλει τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.



Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχoς των παραπάνω ενεργειών είναι να κλείσει η ψαλίδα ως προς το δημοσιονομικό κενό για το οποίο η τρόικα γκρίνιαξε στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, καθώς αναμένεται να εισπραχθούν συνολικά άνω των 300-350 εκατ. ευρώ.



Ως προς το θέμα του χαρατσιού της ΔΕΗ, οι πολίτες που δεν έχουν πληρώσει -όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα- φτάνουν το 1 εκατομμύριο (ίσως να είναι ελαφρώς περισσότεροι) σε οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στη ΓΓΔΕ. Η συγκεκριμένη οφειλή δεν μπορεί να ενταχθεί λοιπόν στις 72 ή 100 δόσεις, άρα θα πάει σε μόλις 12 με χρονικό ορίζοντα άμεσο. Η είσπραξη αυτών των ποσών πάντως αναμένεται να αποφέρει με τρόπο άμεσο περί τα 300 εκατ. ευρώ, αν και αρκετοί πιστεύουν πως πολύς κόσμος δεν δύναται να ανταποκριθεί.



Σε ό,τι αφορά τα ανασφάλιστα οχήματα, πολλοί είναι οι πολίτες (πάνω από 600.000) που δεν έχουν καταβάλει τα πρόστιμα (μαζί με τις προσαυξήσεις ανεβαίνουν σε ύψη δυσθεώρητα) που τους έχουν επιβληθεί, με αποτέλεσμα να αναμένεται να δοθεί και εκεί ανάλογη έμφαση ώστε να εξοφληθούν σε 12 δόσεις και να συγκεντρωθούν ποσά περίπου 150 εκατ. ευρώ. Ομως μείζον πρόβλημα υπάρχει και με την αργοπορία στην επιστροφή στο κράτος των προκαταβολών που έλαβαν περίπου 70.000 φορολογούμενοι για αγορά πετρελαίου θέρμανσης και δεν έχουν προσκομίσει τα παραστατικά.



Ανασταλτικός παράγοντας στη διεκπεραίωση των παραπάνω αποτελεί η κακή οργάνωση των εφοριών, καθώς πολλές εξ αυτών δεν έχουν προβεί στις διαδικασίες επιβολής προστίμων, άλλες έχουν διάθεση επιβολής εξαντλητικών, ενώ πολλές δεν έχουν κάνει καν προεργασία για το θέμα. Από την άλλη, κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν πως το να βγει η κυβέρνηση σε μια πολιτική κόντρα διαρκείας με μια τόσο μεγάλη ομάδα πληθυσμού, η οποία βρίσκεται σε εμφανή αδυναμία σε μια τόσο κρίσιμη και ρευστή συγκυρία, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.





 
Top