Την μυϊκή κόπωση καθυστερεί η Μαγειρική σόδα βοηθώντας τους αθλούμενος να... έχουν περισσότερη αντοχή και καλύτερες επιδόσεις . Σε ποια αθλήματα φαίνεται να βοηθά;
Πρόκειται για ένα αλκαλικό άλας που καθυστερεί τη μυϊκή κόπωση, εξουδετερώνοντας την περίσσεια των κατιόντων Η+ (ένδο-κυτταρική οξέωση), λόγω συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, μεγιστοποιώντας έτσι την παραγωγή δύναμης και παρατείνοντας το χρόνο, έως την εξάντληση.
Τα αθλήματα που φαίνεται να βοηθά η Μαγειρική σόδα :
1. Σε αθλήματα υψηλής έντασης που διαρκούν (1min-7min) - τρέξιμο (100m-400m), κολύμβηση (100m-400m)
2. Σε αθλήματα αυξημένης έντασης που διαρκούν από 30min έως 60min – κυρίως sports ταχύτητας και δύναμης
3. Σε αθλήματα που περιλαμβάνουν μικρά χρονικά διαστήματα, μέγιστης δύναμης και ταχύτητας, ενώ μεσολαβούν μικρά διαλείμματα ανάπαυσης – επαναλαμβανόμενα ποδηλατικά sprint
4. Σε αθλήματα παρατεταμένης διαλειμματικής άσκησης – (ποδόσφαιρο, basket)
Σύσταση δοσολογίας :
300 mg / kg σωματικού βάρους, περίπου 90 min, πριν από την άσκηση
Παρενέργειες : γαστρεντερικές διαταραχές
Μακρυλλός Μιχάλης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Msc
Sportsnutrition &Human Metabolism
Απίσχνανσις – Λόγω Διατροφής Παλαιό Φάληρο, Ε.Βενιζέλου 235
Τακτικό Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Πρόεδρος της Oμάδας Eιδικών ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
Πηγή