Πρόκειται για μία από τις ευρύτερα διαδεδομένες πεποιθήσεις στην Ιατρική: όταν έχουμε πυρετό, πρέπει να τρώμε ελάχιστα και ελαφρά διότι ο οργανισμός δεν μπορεί να ''ασχοληθεί'' με την πέψη...

Αντιθέτως, όταν απλώς έχουμε συνάχι και βήχα, δίχως πυρετό, μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε.



Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν βρει λίγα στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή τη ρήση, αναφέρουν οι New York Times, τους οποίους επικαλούνται τα Νέα.



Στην πραγματικότητα, μόνο μία, μικρή μελέτη έχει δείξει ότι υπάρχει κάποια βάση σε αυτήν. Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε το 2002 στην επιθεώρηση «Κλινική και Διαγνωστική Εργαστηριακή Ανοσολογία» και διεξήχθη από Ολλανδούς ερευνητές.



Όπως έδειξε, η κατανάλωση ενός πλήρους γεύματος όταν έχει κανείς ίωση αλλά όχι πυρετό, αυξάνει έναν τύπο ανοσοποιητικής αντίδρασης που καταπολεμά αποτελεσματικότερα τους ιούς, ενώ η αποφυγή του φαγητού όταν έχει κανείς πυρετό διεγείρει μια άλλη ανοσοποιητική αντίδραση η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούν πυρετό.



Εν τούτοις, τα ευρήματα αυτά δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν από μεταγενέστερες μελέτες.



Επιπλέον, η καθημερινή πρακτική και οι δεκαετίες μελέτης των πασχόντων από γρίπη και κρυολογήματα έχουν αποδείξει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ξεκουράζεται κανείς και να πίνει άφθονα υγρά- το αν και τι θα φάει, εξαρτάται από την όρεξή του, ενώ το πότε θα γίνει καλά εξαρτάται από τον κύκλο ζωής του ιού που τον έχει προσβάλει.

 
Top