Σοβαρά μειωμένη θα είναι φέτος η παραγωγή ελαιλάδου στην Ιταλία, ανοίγοντας μια μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς, που φαίνεται πως θα έχουν μια πολύ καλή χρονιά, τόσο σε παραγωγή όσο και σε ποιότητα...
Στη γειτονική χώρα, οι κλιματικές συνθήκες και η «μύγα-δολοφόνος» είναι οι δύο βασικές αιτίες που έχουν προκαλέσει τα πιο σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή, με αποτέλεσμα οι τιμές να βρίσκονται στα ύψη και η χώρα να αντιμετωπίζει ίσως το σοβαρότερη κρίση των πολλών τελευταίων ετών σε αυτόν τον τομέα.
Όπως επισημαίνει πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας la Repubblica, η παραγωγή στην Ιταλία έχει σημειώσει πτώση κατά 37% και σε ορισμένες περιοχές που θεωρούνται ότι διαθέτουν το καλύτερο ελαιόλαδο, όπως η Ούμπρια και η Τοσκάνα, η πτώση έχει φτάσει ακόμα και στο 45%. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί έχουν οδηγήσει στην αύξηση της τιμής, η οποία έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το περασμένο έτος. Όλα αυτά, ενώ η ομοσπονδία αγροτών Coldiretti, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «εισβολή» ξένου ελαιόλαδου όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2014.
«Αν η τάση παραμείνει, η άφιξη ξένου ελαιόλαδου θα φτάσει σε ιστορικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Με άλλα λόγια, δύο μπουκάλια στα τρία που έχουν συσκευαστεί στην Ιταλία θα περιέχουν λάδι από άλλες χώρες. Συμβουλεύω τους καταναλωτές να ελέγχουν την ετικέτα, κυρίως τα μικρά γράμματα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ρομπέρτο Μονκάλβο.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τις βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η Πελοπόννησος και η Κρήτη, προβλέπεται υπερδιπλασιασμός της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου, φθάνοντας τους 270.000-280.000 τόνους, έναντι 135.000 τόνων την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Εξαιτίας δε της μειωμένης παραγωγής τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία, που αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία των διεθνών τιμών, η γενική πρόβλεψη για την παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2014-2015 είναι πως η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά, τα αποθέματα ελαιολάδου θα μειωθούν ακόμη περισσότερο και οι τιμές θα γνωρίσουν μεγάλη άνοδο και θα κυμανθούν από 3-4 ευρώ το λίτρο.