Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό σας πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζετε. Αν είστε αγχώδεις, έχετε σίγουρα βιώσει συμπτώματα όπως διάσπαση προσοχής ή κακή διάθεση...



Γνωρίζετε όμως, ότι οι στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν να συρρικνώσουν το εγκέφαλο; Οι ορμόνες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο όταν κανείς αγχώνεται, δεν επηρεάζουν μόνο τη λειτουργία του, αλλά και τη φυσική του δομή, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες.



Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες μπορεί να συρρικνώσει, να καθυστερήσει ή και να σκοτώσει τη δημιουργία καινούριων νευρώνων στο σημείο του εγκεφάλου που λέγεται "ιππόκαμπος". Το σημείο αυτό είναι υπεύθυνο για όλες τις χρήσιμες στη ζωή και τη δουλειά μας εγκεφαλικές διαδικασίες: την δυνατότητα μάθησης, τη μνήμης και την "αντίστασης" στο άγχος.



Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να συρρικνώσει το μέσο προμετωπιαίο φλοιό. Ο πρωμετωπιαίος φλοιός, θεωρείται η "έδρα του ελέγχου των σκέψεων". Αν επηρεαστεί αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, επηρεάζονται αρνητικά και οι δραστηριότητες της λήψης αποφάσεων, της μνήμης και του ελέγχου του παρορμητισμού. Το αποτέλεσμα είναι ένας εγκέφαλος λιγότερο ικανός να μάθει και να απομνημονεύσει και περισσότερο επιρρεπής σε κατάθλιψη και άγχος.



Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, οι παραγόμενες από το στρες ορμόνες, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το μέγεθος και τη δραστηριότητα ενός σημείου του μυαλού, που λέγεται αμυγδαλή. Στην αμυγδαλή πραγματοποιείται η εξής διαδικασία: κάθε γεγονός, αντιστοιχείται με ένα συναίσθημα και "αποθηκεύεται" στη μακροπρόθεσμη μνήμη μας, ούτως ώστε το ίδιο γεγονός να αποφευχθεί ή να αναζητηθεί στο μέλλον. Η κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει αύξηση αρνητικών συναισθημάτων, όπως φόβος, αγωνία ή επιθετικότητα.



Αυτές οι εγκεφαλικές μεταβολές μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους ανθρώπους, στις μαθησιακές μας δεξιότητες, στη μνήμη, ακόμη και στην επίτευξη μακροχρόνιων στόχων. Αν ο εγκέφαλος υποστεί αυτές τις αλλαγές στη δομή του, τείνει να δυσκολεύεται να διαχειριστεί στρεσογόνες καταστάσεις στο μέλλον, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.



Ευτυχώς, υπάρχει ένα πολύ ισχυρό αντίδοτο: η άσκηση. Η άσκηση βοηθά στην οχύρωση εναντίον του άγχους και μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες και να αυξήσει το μέγεθος του εγκεφάλου. Η γυμναστική βοηθά στην απελευθέρωση μιας ουσίας -της BDNF- που ενισχύει την ανάπτυξη υγιών εγκεφαλικών ιστών και καταπολεμά την αρνητική επίδραση του άγχους – μπορεί να παρομοιαστεί με (εγκεφαλικό) λίπασμα. Συντηρεί τους ζωτικούς και υγιείς νευρώνες και ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων. Όσο περισσότερο ασκείται κανείς, τόσο περισσότερη BDNF παράγει ο οργανισμός και -συνεπώς- τόσο περισσότερο ενισχύεται η εγκεφαλική άμυνα κατά του στρες.



Ταυτόχρονα, με τη γυμναστική απελευθερώνεται η ορμόνη ΗGH, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία και την ανάπτυξη όλων των κυττάρων του εγκεφάλου και του σώματος και καταπολεμά τη φυσική κυτταρική ατροφία του γήρατος.



Μόλις πέντε λεπτά καθημερινής άσκησης, είναι αρκετά για να χαρίσετε όλα αυτά τα οφέλη στο κουρασμένο από το άγχος μυαλό σας. Προσπαθήστε να ανεβάσετε τους παλμούς της καρδιάς σας και να γυμνάσετε τους μυς σας, σε κάθε ευκαιρία. Είναι ένας εύκολος και άμεσος τρόπος να αντιμετωπίσετε το στρες και τη συνεπακόλουθη παράνοια!



Πηγή

 
Top