Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Μια καταπληκτική "άγνωστη" ταινία (1975), του Giuseppe Ferrara, με μουσική επένδυση του μεγάλου Μάνου Χατζηδάκι, που...

ανασυνθέτει πολλά από τα συγκλονιστικά πολιτικά γεγονότα μεταξύ της δεκαετίας του εξήντα και του εβδομήντα του 20ου αιώνα.
Όπως, για παράδειγμα:
Η δράση της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας ΣΙΑ...
Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, η σύλληψη και δολοφονία του Τσε Γκεβάρα...
Η απαγωγή και η δολοφονία του Μαροκινού πολιτικού ηγέτη Μεχντί μπεν Μπαρκά...
Η νεοφασιστική σφαγή στην Piazza Fontana κι η δολοφονία του αναρχικού Pinelli...
Το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Χιλή...
Οι δικτατορίες που εγκαθίδρυσαν οι ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική...
Η δολοφονία Κένεντι...
Η πλήρης αποκάλυψη του ρόλου της CIA σ' αυτά τα γεγονότα και στις ωμές παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις πολιτικές άλλων χωρών...
Μια ταινία που γυρίστηκε και κυκλοφόρησε το μακρινό (;) 1975, αλλά που δεν επέτρεψαν ΠΟΤΕ οι εταιρίες διανομείς ταινιών να κυκλοφορήσει στις αίθουσες, στο ευρύ κοινό...
Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο "FACCIA DI SPIA" (Το πρόσωπο του κατασκόπου), εκδόσεις Vangelista, 1975, του Giuseppe Ferrara και του αγαπημένου φίλου και συντρόφου Umberto Giovine... Σχετικά για τον Ουμπέρτο που μας άφησε τον Νοέμβρη του 2022:

Umberto... καλό ταξίδι! Θα 'χεις καλή παρέα...

Μια μεγαλειώδη επιχείρηση για τη διάσωση του Αλέκου Παναγούλη, από τους "Διεθνείς Μαχητές Ελευθερίας"... Περισσότερα, 10 Νοέμβρη 2021... Δημοσιογραφική αλητεία! Μια επιχείρηση για τον Αλέκο Παναγούλη, τη μετατρέπουν σε ύμνο υπέρ της αμερικανοφασιστικής δικτατορίας!

Έτσι έμεινε στην "αφάνεια" η μουσική επένδυση της ταινίας από τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζηδάκι. Η ανέκδοτη κινηματογραφική σουίτα του Χατζιδάκι για την ταινία του Giuseppe Ferrara «Faccia di spia», για την οποία οι μουσικόφιλοι χρειάστηκε να περιμένουν 40 χρόνια για ν' ακούσουν και μπορέσουν να αποκτήσουν ένα έργο, το οποίο ποτέ δεν είχε παρουσιαστεί ζωντανά και δεν είχε κυκλοφορήσει δισκογραφικά.
Τραγούδι    1.  FACCIA DI SPIA
Τραγούδι    2.  CONSPIRACY I
Τραγούδι    3.  MARCHE REVOLUTION
Τραγούδι    4.  C.I.A.
Τραγούδι    5.  THE FALL I AND II www.studio52.gr
Τραγούδι    6.  REVOLUTION
Τραγούδι    7.  THE BALLAD OF CHE
Τραγούδι    8.  CONSPIRACY II
Τραγούδι    9.  VOLIVIA
Τραγούδι  10.  GUERILLAS
Τραγούδι  11.  REQUIEM FOR CHE
Τραγούδι  12.  MYTH OF THE REVOLUTION
ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

Ο μύθος λοιπόν για την μουσική της ταινίας του Giuseppe Ferrara "Faccia di Spia" καλά κρατεί, εδώ και σαράντα χρόνια. Πολλοί μάλιστα έφτασαν να συγκρίνουν την μουσική με άλλα μεγάλα έργα του Χατζιδάκι, ακόμη και με αυτό το κορυφαίο "Το Χαμόγελο της Τζιοκόντας", του πιο εμπορικού και πολυπουλημένου δίσκου στην ιστορία της μουσικής. Πολλοί είναι αυτοί που αναζήτησαν κόπια της ταινίας απ' την κυκλοφορία της είτε σε VHS είτε σε DVD. Μάταια όμως... μιας και ελάχιστες κόπιες της ταινίας κυκλοφορούν ακόμη και στην Ιταλία... Σχετικό: Μάνος Χατζιδάκις - «Faccia di spia» (ΔΙΣΚΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)

Ακολουθεί ολόκληρη η ταινία που αποτελεί μνημείο αλήθειας, ένα ντοκουμέντο που κρύβουν ως σήμερα:


✔️ Την συνολική αρθρογραφία στο φιλόξενο "PRESS-GR", βρίσκουμε: ΕΔΩ

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν... 
Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
 
Top