Ένα σημείο με συντρίμμια ανακαλύφθηκε εντός της περιοχής έρευνας από ένα ROV για το εξαφανισμένο υποβρύχιο, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή που συνεχίζει τις έρευνες για το βαθυσκάφος Τitan.


Η Αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι τα συντρίμμια ανήκουν στο υποβρύχιο Titan που είχε εξαφανιστεί.

Κάτι που σημαίνει ότι το υποβρύχιο έσκασε στο βυθό της θάλασσας, από κάποια έκρηξη. Βεβαίως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δέχθηκε επίθεση από θαλάσσιο κύτος (φάλαινα, καρχαρίας, καλαμάρι κτλ.) και να έσκασε.

Η δραματική αναζήτηση των λοιπών κομματιών του υποβρυχίου συνεχίζεται, ενώ το οξυγόνο εντός αυτού φέρεται να είχε εξαντληθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η αμερικανική ακτοφυλακή είχε προβλέψει ότι η παροχή οξυγόνου θα σταματούσε στις 14:08 ώρα Ελλάδος.

Η αμερικανική Ακτοφυλακή το βράδυ της Πέμπτης, ανακοίνωσε μέσω του Αντιναύαρχου John Mauger ότι οι επιβάτες είναι νεκροί.

Ο Αντιναύαρχος αναφέρθηκε σε όσα προηγήθηκαν στο θρίλερ με το βαθυσκάφος, δηλώνοντας ότι βρέθηκαν συντρίμμια του και αυτό υποδηλώνει ότι καταστράφηκε. «Δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι αυτό για τις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια».

Ο ίδιος ευχαρίστησε όλες τις εταιρείες και το προσωπικό που συνέδραμε στις έρευνες. «Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε πληροφορίες για ότι συνέβη», πρόσθεσε.

Τα συντρίμμια «υποδηλώνουν μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης», ανέφερε στη συνέχεια.

Όπως μετέδωσε το Sky News, ο David Mearns, ένας εμπειρογνώμονας διάσωσης που γνωρίζει δύο από τους πέντε επιβαίνοντες, έλαβε ένα μήνυμα στο WhatsApp που υποδηλώνει ότι δύο κρίσιμα μέρη του υποβρυχίου έχουν εντοπιστεί, αλλά το κύτος δεν έχει ακόμη βρεθεί.

Τα συντρίμμια έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι «πλαίσιο προσγείωσης και πίσω κάλυμμα από το υποβρύχιο».

Ο Mearns ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα αντισυμβατικό υποβρύχιο, αυτό το πίσω κάλυμμα είναι το μυτερό άκρο του και το πλαίσιο προσγείωσης είναι το μικρό πλαίσιο πάνω στο οποίο φαίνεται να κάθεται».

Αυτά είναι τα κομμάτια του υποβρυχίου που βρέθηκαν στο βυθό.


Φωτογραφία από το βαθυσκάφος Titan και τα κομμάτια που εντοπίστηκαν στον βυθό του Ατλαντικού, σε βάθος 4 χιλιομέτρων, έδωσε στη δημοσιότητα η Oceangate Expeditions, προσδιορίζοντας το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εντοπίστηκαν το πλαίσιο προσγείωσης, ένα πίσω κάλυμμα του υποβρυχίου και ένα φινιστρίνι.

Ο συνιδρυτής της OceanGate, της εταιρείας που διαχειρίζεται το υποβρύχιο, είπε ότι μπορεί να υπήρξε «στιγμιαία έκρηξη» του σκάφους.

Ο Guillermo Söhnlein, ο οποίος ίδρυσε την OceanGate με τον Stockton Rush, ο οποίος ήταν μέσα στο Titan, είπε στο BBC News:

«Γνωρίζω ότι το πρωτόκολλό μας για τις χαμένες επικοινωνίες είναι για τον πιλότο να εμφανίσει το sub. Από την αρχή πάντα πίστευα ότι αυτό πιθανότατα θα έκανε ο Stockton. Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται πολύ δύσκολο να βρεθεί το υποβρύχιο, επειδή το πλοίο επιφανείας δεν θα ήξερε ότι ανεβαίνει και δεν θα ήξερε πού να ψάξει».


«Αυτό που ξέρω είναι, ανεξάρτητα από το υποβρύχιο, όταν λειτουργείς σε βάθος η πίεση είναι τόσο μεγάλη σε οποιοδήποτε υποβρύχιο που αν υπάρξει βλάβη θα ήταν μια στιγμιαία έκρηξη. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχε συμβεί πριν από τέσσερις ημέρες», πρόσθεσε.


«Χάθηκαν οι επιβάτες του υποβρυχίου» ανακοίνωσε η εταιρεία

«Πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Stockton Rush, ο Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, έχουν δυστυχώς χαθεί.

Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Oι ειδικοί αξιολογούν τις πληροφορίες

Ωστόσο, η ακριβής κατάσταση στο σκάφος είναι άγνωστη και οι ειδικοί έχουν πει ότι οι προβλέψεις σχετικά με τις προμήθειες είναι «ανακριβείς» αναφορικά με τους επιβαίνοντες στο «Titan».

Υπενθυμίζεται πως το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Όταν ξεκίνησε το Titan διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ερωτήματα για την ασφάλεια του βαθυσκάφους δημιουργήθηκαν το 2018 στη διάρκεια συμποσίου ειδικών της βιομηχανίας, ενώ αργότερα το ίδιο έτος ο πρώην επικεφαλής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, ο Ντέιβιντ Λόχριτζ, προσέφυγε δικαστικά εναντίον της εταιρείας, αφού εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του Titan και απολύθηκε.

Σύμφωνα με αυτόν, το φινιστρίνι στο εμπρός μέρος του βαθυσκάφους έχει κατασκευαστεί για να αντέχει την πίεση σε 1.300 μέτρα βάθους και όχι στα 4.000 μέτρα.


Τα πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους, εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού.




 
Top