Με γρήγορους ρυθμούς και σφιχτά χρονοδιαγράμματα προχωρούν σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι διαδικασίες για την επανιδιωτικοποίηση των μεριδίων που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς (40,39% και 27% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Άγγελου Κωβαίου, οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ώστε εφόσον προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ έπειτα από τις προσεχείς εκλογές, να επισπευσθούν οι επαφές και οι αναγκαίες ενέργειες.

Στόχος είναι να εξελιχθεί η επανιδιωτικοποίηση ουσιαστικά σε παράλληλους χρόνους με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αναμένεται για την ελληνική οικονομία. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας φαίνεται πως θα έχει επιτευχθεί μέσα στο φθινόπωρο και η αποεπένδυση στον τραπεζικό κλάδο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, τα μερίδια στις δύο τράπεζες (κατά μείζονα λόγο ή στο σύνολό τους) αναμένεται να περιέλθουν στον έλεγχο μεγάλων επενδυτικών σχημάτων ή funds, όπου καθοριστική συμμετοχή θα ενδιαφερθούν, μεταξύ άλλων, να έχουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

Ερωτήματα ωστόσο εγείρονται ως προς την ουσία της διαδικασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς ενδεικτικά αναφέρεται ότι η σημερινή αποτίμηση του 40% της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζεται στα επίπεδα των 2 δισ., ενώ συνολικά για τη διάσωσή της το Ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει ποσά της τάξεως των 10 δισ.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το προχωρημένο στάδιο των συζητήσεων και διαδικασιών διαμορφώνει την προοπτική ενός τραπεζικού mega deal, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και να «τρέξει» αμέσως μετά τις εκλογές.

Μιλώντας προ εβδομάδων στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης είχε μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αν και για ευνόητους λόγους δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα και τον ακριβή τρόπο υλοποίησης της στρατηγικής αποεπένδυσης, μπορώ να πω ότι το Ταμείο παρακολουθεί στενά τις συνθήκες της αγοράς και το ενδιαφέρον των επενδυτών και είμαστε έτοιμοι να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες για την υλοποίηση καλά σχεδιασμένων συναλλαγών, με δέσμευση στις βέλτιστες πρακτικές και στην πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο».

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής του Ταμείου είχε επίσης αναφερθεί στα απώτατα χρονικά όρια της προσπάθειας, σημειώνοντας ότι «ο βασικός μας στόχος είναι να καταβάλουμε κάθε εύλογη προσπάθεια για να διαθέσουμε όλες τις μετοχές μας στις συστημικές τράπεζες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025, με την επιφύλαξη της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της εξασφάλισης της εύλογης αξίας των συμμετοχών μας, αλλά και της εμπλοκής στα μετοχικά σχήματα μακροχρόνιου ορίζοντα διεθνών επενδυτών, που θα προσθέσουν σημαντική αξία, αλλά και θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα σε κάθε επίπεδο των τραπεζικών ιδρυμάτων στα οποία θα επιλέξουν να επενδύσουν».

Η Goldman Sachs

Οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό της επανιδιωτικοποίησης των μεριδίων του Δημοσίου στις δύο συστημικές τράπεζες συμπίπτουν με την πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα. Σημειωτέον, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει οριστεί ως σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση του μεριδίου της Εθνικής.

Στην έκθεση της Goldman Sachs γίνονται αναφορές σε περιθώρια ανόδου της αξίας των χαρτοφυλακίων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, τα οποία ξεκινούν από το 16% για την περίπτωση της Eurobank, φτάνουν στο 21% για την Εθνική και την Πειραιώς και ανεβαίνουν στο 42% για την Alpha Bank.
 
Top