Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα εκπροσωπώντας την Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας "Η Μαστολογία ως  Ανεξάρτητη Ειδικότητα"

Την τελευταία 30ετία αρκετές νέες Ιατρικές ειδικότητες με αντικείμενο αντίστοιχο μονήρες όργανο του οργανισμού μας, όπως καρδιολογία, νεφρολογία, αιματολογία, νευρολογία κ. ά. έχουν αναγνωριστεί από τις Ιατρικές Σχολές ανά τον κόσμο, χωρίς δυστυχώς μεταξύ αυτών να συμπεριλαμβάνεται η Μαστολογία.
 
Το πρόβλημα της αναγνώρισης της ειδικότητας της Μαστολογίας ως αυτόνομης Ιατρικής ειδικότητας έχει τεθεί τον τελευταίο καιρό από τις ίδιες τις γυναίκες και τούτο διότι όταν υποβάλλεται η γυναίκα σε Μαστολογική εξέταση θέλει να αντιμετωπίζεται με την προσήκουσα προσοχή και γνώση και να δέχεται την κατάλληλη υποστήριξη.
 
Συχνά η εξεταζόμενη γυναίκα δέχεται ποικίλες και αντικρουόμενες συμβουλές επειδή ο μαστός τυχαίνει να είναι αντικείμενο εξέτασης Ακτινολόγων, Γυναικολόγων, Χειρουργών ή ακόμη και Παθολόγων-Ογκολόγων. Αυτό και μόνο το γεγονός δημιουργεί μία αβέβαιη και ομιχλώδη κατάσταση στη γυναίκα. Δυστυχώς σήμερα με τον μαστό δεν ασχολούνται μόνον οι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο ιατροί, δηλ. εξειδικευμένοι Μαστολόγοι, ασχολούνται και πολλοί "βαπτισμένοι" Μαστολόγοι, που μπορεί να είναι Γυναικολόγοι ή Γενικοί Χειρουργοί.
 
Ο Μαστολόγος μπορεί στη βάση του να είναι Γυναικολόγος ή Γενικός Χειρουργός, ο/η οποίος/α όμως θα έχει εξειδικευτεί στη Μαστολογία, θα γνωρίζει καλά την επιδημιολογία τυ καρκίνου τυ μαστού, την σχετιζόμενη με το όργανο γενετική, την λεπτομερή κλινική εξέταση των μαστών, την ανάγνωση της μαστογραφίας, την εκτέλεση των υπερήχων του μαστού, την παρακέντηση του ογκιδίου του μαστού ή την εκτέλεση της διαδερμικής βιοψίας.
 
Λέγοντας όλα αυτά δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση τους άλλους συνεργάτες Ιατρούς που συμπληρώνουν το puzzle της διάγνωσης ή της θεραπείας των παθήσεων του μαστού.
 
Και να αναφερθώ στον πιο στενό συνεργάτη του Μαστολόγου, και λέω τον πιο στενό συνεργάτη τον Ακτινολόγο, επειδή τον Ακτινολόγο τον μεταχειρίζεται ο Μαστολόγος τόσο στον προληπτικό έλεγχο των μαστών της γυναίκας και τις καλοήθεις μαστοπάθειες, όσο και στον καρκίνο του μαστού.
 
Ο συνεργάτης αυτός θα πρέπει να κάνει σωστά τη μαστογραφία και να τη γνωματεύσει σωστά.
 
Σε περίπτωση όμως που τύχει για τον Α ή Β λόγο να του ξεφύγει κάτι, και να χάσει τη σωστή διάγνωση, θα πρέπει να μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα ο Μαστολόγος και να μην ξεφύγει και από αυτόν η σωστή διάγνωση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν ο Μαστολόγος (Γυναικολόγος ή Γενικός Χειρουργός) θα είναι εκπαιδευμένος και δεν θα διαβάσει μόνον τη γνωμάτευση του Ακτινολόγου, αλλά θα δει και ο ίδιος τις μαστογραφίες.
 
Εάν έχουμε λανθασμένη διάγνωση από τον Ακτινολόγο, το οποίο λάθος έχει αρνητική συνέπεια για τη γυναίκα, και εάν ο κλινικός ιατρός δεν είναι εξειδικευμένος Μαστολόγος, όταν η γυναίκα του προσκομίσει τις μαστογραφίες, θα βασιστεί στην ανάγνωση της γνωμάτευσης του Ακτινολόγου και θα χάσει και αυτός τη σωστή διάγνωση.
 
Τότε, ασφαλώς στη συνέχεια, εάν υπάρξει πρόβλημα υγείας για τη γυναίκα, οι συνέπειες της λανθασμένης διάγνωσης να αποδοθούν τόσο στον Ακτινολόγο όσο και στον Γυναικολόγο παράλληλα και μαζί, όπως συμβαίνει σήμερα τακτικά στην Δικαιοσύνη.
 
Στην πραγματικότητα η λέξη Μαστολογία για την αντίστοιχη ειδικότητα που ασχολείται με τις παθήσεις του μαστού, δόθηκε από τον αείμνηστο Καθηγητή Charles Marie Gros, τον επιφανή Μαστολόγο, τον εφευρέτη του Μαστογράφου, δίπλα στον οποίο είχα την τιμή και την τύχη να εκπαιδευτώ και να είμαι μαθήτρια του και στον οποίο πραγματικά χρωστάω πολλά, όπως χρωστάνε πολλά και πολλοί Ιατροί από πολλά μέρη του κόσμου που εξειδικεύτηκαν δίπλα του.
 
Είναι ο Επιστήμονας που ίδρυσε το 1976 τη Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας (Senologic International Society - SIS) στην οποία σήμερα υπάγονται 47 Εθνικές Εταιρείες Μαστολογίας από 47 χώρες του κόσμου.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όλα αυτά τα χρόνια, η Μαστολογία δεν έχει αναγνωρίσθει ως ειδικότητα. Τώρα όμως έχει φθάσει πια ο κόμπος στο χτένι, αφού στις 4 Μαΐου 2023 στο πλαίσιο του “21ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού” που έλαβε χώρα 3 με 6 Μαΐου στη Ρόδο, στη Στρογγύλη Τράπεζα “Senology as Specialty” δηλαδή “ H Μαστολογία ως Ειδικότητα” όπου συμμετείχαν οι Ιατροί από πέντε χώρες και στο τέλος της Συνεδρίας όπως είχε προβλεφθεί, έλαβε χώρα ηλεκτρονική ψηφοφορία, επικυρώθηκε η απόφαση ότι η Μαστολογία πρέπει να γίνει επίσημη ειδικότητα με ποσοστό 94%.
 
Λυδία Ιωαννίδου -Μουζάκα
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

Χειρουργός Γυναικολόγος- Χειρουργός Μαστολόγος με Ειδίκευση στη Χειρουργική Ογκολογία του Μαστού

🎗 Η πρόληψη σώζει ζωές.
Βρείτε μας: 📌 Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124B, Athens, Greece
☎ 210 77 71 246
📩 lydiamouzaka@yahoo.gr

 
Top