Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

"Αν μπορούσες, αν μπορείς, μπορείς πάντα!"
"Si se pudo, si se puede siempre se podrá!"
...

 Τις καλύτερες ευχές στον Ραούλ, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 93 του χρόνια.
Hasta la victoria siempre!
Με τον Τσε, με τον Φιδέλ, με τον Ραούλ... με την Επανάσταση!

Μπορεί να συμβεί στη ζωή του καθενός μας να νιώσουμε χαμένοι, αποπροσανατολισμένοι και μερικές φορές ηττημένοι πεπεισμένοι ότι ο συμβιβασμός είναι η μόνη δυνατή διέξοδος…
ΟΧΙ!
Όταν έχετε αμφιβολίες, σκεφτείτε την πειθαρχία και την αφοσίωση του Ραούλ Κάστρο στον αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία της Κούβας, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για έναν καλύτερο κόσμο.
Πολύ νέος ακόμα ο Ραούλ δεν φοβήθηκε να επιτεθεί στους στρατώνες της Μονκάντα, μετά στη φυλακή και στην εξορία στο Μεξικό, από όπου θα πάει στην Κούβα για να φέρει την τελική νίκη της Επανάστασης που ακόμα και σήμερα πετά ένδοξα πάνω από τον ουρανό της Κούβας και αλληλέγγυα, στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών!

«[...] O Αρχηγός της Κουβανικής Επανάστασης είναι μόνον ένας.
Είναι μόνον το Κομμουνιστικό Κόμμα, ως θεσμός που συνδυάζει
την επαναστατική πρωτοπορία και μια σίγουρη εγγύηση της
Κουβανικής ενότητας ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να είναι ο άξιος
κληρονόμος της εμπιστοσύνης του λαού στον ηγέτης του.
Γι 'αυτό εργαζόμαστε κι έτσι θα είναι!
Σταδιακή και ομαλή μεταφορά στις νέες γενιές των κύριων
ευθυνών στην ηγεσία του Έθνους... [...]
»
Raúl Castro Ruz
(Ραούλ Κάστρο), Αβάνα, 3 Ιούνη 2021

Ποιος είναι ο Ραούλ; Είναι στ' αλήθεια ο Ραούλ Κάστρο... μια ολόκληρη ζωή στη σκιά του «μεγάλου αδελφού»;

Έντονα πολιτικοποιημένος, πολύ πριν τον αδελφό του Φιδέλ, ο Ραούλ ήταν ο πρώτος Μαρξιστής, κομμουνιστής της Κουβανικής Επανάστασης.
Στη διάρκεια της Επανάστασης το όνομα του Ραούλ είχε συνδεθεί και ταυτιστεί με τον χαρακτηρισμό "Αδιάφθορος"!

Κομαντάντε, Διοικητής του "Τρίτου Μετώπου" στη Σιέρα Μαέστρα, είχε οικοδομήσει ένα ένα υπέροχο μοντέλο συμμετοχικής Λαϊκής Δημοκρατίας από τη βάση.

Φύτεψε τους σπόρους της μελλοντικής Σοσιαλιστικής Κούβας, από τις οποίες έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες της Επανάστασης.

Ήταν ο πρώτος Διοικητής των "Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων", κατόπιν Γραμματέας του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και τέλος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Κούβας.

Η σχέση του με τον αδελφό του Φιδέλ ήταν "διπολική". Σχέση δεσμού αίματος, ως αδελφός, σχέσεις υπεράσπισης της Επανάστασης σε πολιτικό επίπεδο.
Αυτή η διπολική σχέση αδελφικής αγάπης κι αφοσίωσης στην Επανάσταση τους κρατάει πολύ κοντά και συνάμα πολύ μακριά.

Σε περισσότερα από 40 χρόνια δεν επιβιβάστηκαν μαζί στο ίδιο αυτοκίνητο, δεν επισκέφθηκαν μαζί καμία πόλη και περιοχή της Κούβας, δεν βρέθηκαν μαζί σε καμία πλατεία που γέμιζαν για ν' ακούσουν τον Φιδέλ.

Γιατί άραγε; 

Ζούσε στη σκιά του «μεγάλου αδελφού», ήταν πάντα δύο βήματα πίσω από τον Φιντέλ, όπως διατείνονται οι "αναλυτές" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δημοσιογραφούντες για να δημοσιογραφήσουν, ή σε διατεταγμένη υπηρεσία, όπως επισημαίνουν οι "πολιτικοί αναλυτές" του διαδικτύου, οι "καθηγητές" πολιτικής ιστορίας των πανεπιστημίων, οι μυθιστοριογράφοι κι οι παραφιλολογούντες;

Όλοι οι παραπάνω δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την Κουβανική Επανάσταση, από το "Πατρίδα ή Θάνατος"! Δεν κατάλαβαν ποτέ πως ο Ραούλ είναι Ηγέτης της Επανάστασης. Ναι, ήταν πάντα δύο βήματα πίσω από τον Φιντέλ! Γιατί;

Γιατί, το προείπαμε, ο Ραούλ ήταν ο πρώτος Μαρξιστής της Επανάστασης στην Κούβα. Έτσι ήταν πάντα δύο βήματα πίσω από τον Φιδέλ. Επειδή σε περίπτωση δολοφονικής επίθεσης -638 απόπειρες δολοφονίας του Φιδέλ, καταγράφει επισήμως η αμερικάνικη Cia-, ένας από τους δύο θα μπορούσε να συνεχίσει να ηγείται της Επανάστασης.

Δεν κατάλαβαν ότι αν ήταν δύο βήματα πίσω του ήταν να καλύψει την πλάτη της Επανάστασης. Όπως δεν μπορούν να καταλάβουν, να εξηγήσουν τα 61 χρόνια Σοσιαλιστικής Κούβας!

Κρατάμε μια φράση από την περσινή παρουσίαση του βιβλίου του στην Αβάνα: Σταδιακή και ομαλή μεταφορά στις νέες γενιές των κύριων ευθυνών στην ηγεσία του Έθνους... Τα λέει όλα... η φράση του Ραούλ κι η φωτογραφία με τον νέο Πρόεδρο της Κούβας!

«Οι επιθετικές και ιμπεριαλιστικές πολιτικές του ΝΑΤΟ προκάλεσαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Στο όνομα της κυβέρνησης και του λαού της Κούβας, εκφράζω την αλληλεγγύη μου στη Ρωσία, μια χώρα που ήταν πάντα κοντά στη χώρα μας
»
Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ

Πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, Πρόεδρος της σοσιαλιστικής Κούβας
23 Μάρτη 2022 Πούτιν - Κανέλ... εγκαινίασαν το μνημείο του Φιντέλ Κάστρο στη Μόσχα!

Η Σοσιαλιστική Κούβα δείχνει το δρόμο της Εθνικής Ανεξαρτησίας στους λαούς όλου του κόσμου και είναι στο πλευρό όλων όσων δίνουν τις μάχες εναντίον του ιμπεριαλισμού και βασική συνισταμένη του Παγκόσμιου Άξονα της Αντίστασης στους ιμπεριαλιστές!

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν...Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
 
Top