Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται σχετικά με τα οικονομικά του κόμματός της, SNP (Σκωτικό Εθνικό Κόμμα).

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σκωτίας δήλωσε: «Μια 52χρονη γυναίκα συνελήφθη σήμερα, Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, ως ύποπτη σε σχέση με την εν εξελίξει έρευνα για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος. Η γυναίκα είναι υπό κράτηση και ανακρίνεται από αστυνομικούς της Σκωτίας».

H Στέρτζιον, η οποία παραιτήθηκε από την ηγεσία του SNP στις αρχές Απριλίου, είναι το τρίτο άτομο που συνελήφθη στο πλαίσιο της Operation Branchform, της έρευνας της αστυνομίας της Σκωτίας για ισχυρισμούς ότι περισσότερες από 600.000£ από δωρεές για την εκστρατεία ανεξαρτησίας, δαπανήθηκαν λάθος από το κόμμα.

Ο σύζυγός της, Peter Murrell, πρώην διευθύνων σύμβουλος του SNP, συνελήφθη στο σπίτι τους στο Uddingston κοντά στη Γλασκώβη στις 5 Απριλίου και ανακρίθηκε για σχεδόν 12 ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία.

Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι και τον κήπο τους, και επίσης ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία του SNP βάσει εντάλματος, βγάζοντας κουτιά με έγγραφα και υπολογιστές.

Ο Colin Beattie, τότε ταμίας του κόμματος, συνελήφθη επίσης και ανακρίθηκε στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας στις 18 Απριλίου και επίσης αφέθηκε ελεύθερος αργότερα χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, εν αναμονή της περαιτέρω έρευνας.
 
Top