Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
«Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η
απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων και η...
παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται τα
ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης»
Χέρμπερτ Μαρκούζε (1898 – 1979)

Ήταν σαν σήμερα 22 Ιούνη, αλλά του 1941

«Προσοχή! Εδώ μιλάει η Μόσχα! Πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης!
Πρόκειται να μεταδώσουμε μια ανακοίνωση της Σοβιετική κυβέρνησης.
Σήμερα, στις τέσσερις το πρωί, χωρίς να υποβάλει κάποια δήλωση
στη Σοβιετική Ένωση,
χωρίς να κηρύξει πόλεμο, οι γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πατρίδα μας.
Επιτέθηκαν σε πολλά σημεία των συνόρων μας και βομβάρδισαν
τις πόλεις Ζιτόμιρ, Κιέβο, Σεβαστούπολη, Κάουνας και άλλες.
Σήκω τεράστια πατρίδα...
Σήκω για τη θανατηφόρα μάχη...
»

"Ράδιο Μόσχας", Γιούρι Λέβιταν, 22 Ιούνη 1941

Η Μάνα Πατρίδα σε καλεί! Ο "Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος" που τσάκισε το ναζισμό και το φασισμό ξεκίνησε σαν σήμερα...
Όμως, αξίζει να θυμούμαστε πάντα εκείνη τη μυθική φωνή του "Ράδιο Μόσχας", τον Γιούρι Λέβιταν που τον ανακοίνωσε κι η φωνή του κράτησε ψηλά τον πατριωτισμό των λαών της Σοβιετικής Ένωσης.
Με τη χαρακτηριστική χροιά, τη σαφήνεια της δυνατής του φωνής ενώνει την τεράστια Σοβιετική Ένωση ενόψει της ναζιστικής απειλής!


Ο Γιούρι Λέβιταν με τη μυθική φωνή που έγινε και παραμένει θρύλος, στη διάρκεια του "Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου" διάβασε στο ραδιόφωνο περισσότερες από 2.000 ανακοινώσεις του Σοβιετικού Γραφείου Πληροφοριών.
Αυτή η φωνή συνδέθηκε με τα σημαντικότερα γεγονότα στη Σοβιετική Ένωση. Γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο από τη δεκαετία του '40 ως κι εκείνη του ΄60.
Γιος ενός ράφτη και μιας νοικοκυράς, μετά από εννέα χρόνια σχολείου, ο Γιούρι Λέβιταν έφτασε στη Μόσχα από την πόλη Βλαντίμιρ με τη φιλοδοξία να γίνει μεγάλος ηθοποιός. Το Ινστιτούτο Δραματικής Tέχνης, ωστόσο, δεν τον έκανε δεκτό λόγω της έντονης επαρχιακής του ("χωριάτικης") προφοράς, αλλά του επιτράπηκε να συμμετάσχει μαθητευόμενος σε μια ομάδα ραδιοφωνικών εκφωνητών και μάλιστα επιλέχθηκε από τον διάσημο ηθοποιό Βασίλι Κατσάλοφ.
Η "μοίρα" του Γιούρι Λέβιταν τον έφερε στα δεκαεννέα χρόνια του να αποκτάει τις πρώτες ραδιοφωνικές δεξιότητες. Πολύ γρήγορα, μόλις το Γενάρη του 1934, άκουσε τυχαία στο ραδιόφωνο τη φωνή του ο Στάλιν. Τηλεφώνησε αμέσως στη Διοίκηση του Ραδιοφώνου ζητώντας από εκείνη τη στιγμή και μετά να είναι ο Γιούρι Λέβιταν -τον οποίο δεν γνώριζε-, που θα διαβάζει όλα όσες ανακοινώσεις θα προερχόταν από αυτόν. Η φωνή του του νεαρού σαγήνευσε τον Σοβιετικό ηγέτη κι έτσι χάρη στη χροιά της σπάνιας και εκφραστικής φωνής του, ο νεαρός ασκούμενος-μαθητής έγινε ο πιο σημαντικός ραδιοφωνικός εκφωνητής στο ραδιοφωνικό σταθμό της Σοβιετικής Ένωσης.
Από το φθινόπωρο του 1941, ο Λέβιταν χρησιμοποίησε ως μόνιμη εισαγωγή για κάθε ανακοίνωση τα θρυλικά λόγια, που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές γλώσσες όταν μετέδιδαν εκπομπές σ' όλο τον κόσμο: "Εδώ μιλάει η Μόσχα"!
Ήταν ο Γιούρι Λέβιταν που ανακοίνωσε την έναρξη του "Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου" κι ήταν ο ίδιος που ανακοίνωσε και το τέλος, την ήττα του ναζισμού και του φασισμού:

"Ράδιο Μόσχας", Γιούρι Λέβιταν, 8 Μάη 1945, «Εδώ μιλάει η Μόσχα! Η ναζιστική Γερμανία εξολοθρεύτηκε!»

Η φωνή του Γιούρι Λεβιτάν, ανακοινώνει σ' ολόκληρο τον πλανήτη τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, τον κοσμοναύτη Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, τη διαστημική πτήση που άνοιξε νέους δρόμους στο διάστημα:

Πέθανε από καρδιακή προσβολή στην Προχορόφκα το 1983, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τη μεγάλη Σοβιετική νίκη στη Μάχη του Κουρσκ (12-14 Ιούλη 1943). Μια από τις σημαντικότερες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας με νίκη των Σοβιετικών εναντίον των ναζιστικών ορδών του Χίτλερ.
Πριν αναχωρήσει για την Προχορόφκα παραπονέθηκε στους φίλους του για πόνους που ένιωσε στο στήθος του, αλλά όταν προσπάθησαν να τον αποτρέψουν να φύγει και να ξεκουραστεί, απάντησε λακωνικά: «Δεν μπορώ να απογοητεύσω τους ανθρώπους. Με περιμένουν».

Ο ναζισμός θα ηττηθεί και σήμερα!

Αφίσα πριν 100 χρόνια: «Το Ντονμπάς είναι η καρδιά της Ρωσίας»

Μετά από 80 χρόνια τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 Panzer, που κατασκευάζονται από την Krauss, την ίδια βιομηχανία του Χίτλερ, επιστρέφουν για να επιτεθούν ακόμη μία φορά στη Ρωσία.
Θα έχουν το τέλος που είχαν οι ναζί 1ης γενιάς!

Εμπρός Ρωσία!

«Η εποχή που σχετίζεται με την οικοδόμηση
μιας κεντρικής παγκόσμιας τάξης έχει τελειώσει
»
Βλαδίμηρος Πούτιν,
Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδία
 

Φυσικά ο απαραίτητος μαϊντανός, η Σακελλαροπούλου για την "Ημέρα της Ευρώπης", 9 Μάη 2023 Ο κεραυνοβόλος έρωτας για την "Ημέρα της Ευρώπης"... από πού πηγάζει;

 

✔️ Την συνολική αρθρογραφία στο φιλόξενο "PRESS-GR", βρίσκουμε: ΕΔΩ

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν... 
Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
 
Top