Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Νάπολη Ιταλίας, Δευτέρα 2 Αυγούστου 1982...

“Στο κέντρο της Μεσογείου η Ελλάδα”
Γιάννης Μαρκόπουλος
Συναυλία – Mascjio Angioino, 21:00

Πριν 41 χρόνια η γνωριμία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Γιώργο Σκούρτη, που τον συνόδευε παντού... κι όλα γιατί στην Ελλάδα είχαμε υπουργό Πολιτισμού τη Μελίνα μας!

Μαζί με τον αδελφό, φίλο και σύντροφο Νεοκλή (Θεοδώρου), όταν μας ζητήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας σ' εκείνο το ξεκίνημα της Αυτοδιοίκησης στη Νάπολη στα ουράνια, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης οι κομουνιστές κι οι σοσιαλιστές ανέδειξαν Δήμαρχο τον Αντάρτη Maurizio Valenzi, αρκούσε ένα απλό τηλεφώνημα στη Μελίνα -καμία σχέση με τα σημερινά μορμολύκεια που το παίζουν υπουργοί-, που αμέσως απαντάει και να που φθάνει στην Ιταλία ο Γιάννης. Μαζί ο Γιώργος Σκούρτης -ο καταπληκτικός Άνθρωπος, διανοούμενος και συγγραφέας-, και 20μελή ορχήστρα με μουσικούς και τραγουδιστές...

Καμία σχέση δεν είχε ο Γιάννης με τα σημερινά καβαλημένα καλάμια, τον "πολιτισμό" της παρακμής κι εξαθλίωσης, της αρπαχτής... Απλός και συνάμα διανοούμενος, καθημερινός, ανθρώπινος και γι' αυτό τιτάνας της μουσικής μας!

"Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί", Νίκος Ξυλούρης, στίχοι Γιώργος Σκούρτης, μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος...

Ένα διαφορετικό αντίο ο αποχαιρετισμός στον Γιάννη, με λόγια που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν το 2000:



Από το βιβλίο "Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία" (εξαντλημένο & χωρίς εμπορική σκοπιμότητα η αναφορά)

✔️ Την συνολική αρθρογραφία στο φιλόξενο "PRESS-GR", βρίσκουμε: ΕΔΩ

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν... 
Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
 
Top