H Κίνα συνεχίζει απτόητη να ενισχύει τα αποθέματά της σε χρυσό, και μάλιστα για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής Λαϊκής Τράπεζας, τα αποθέματα χρυσού της χώρας σημείωσαν αύξηση περίπου 16 τόνων τον Μάιο, η οποία ανεβάζει το συνολικό απόθεμα σε περίπου 2.092 τόνους, μετά από προσθήκη 144 τόνων από τον Νοέμβριο έως τον προηγούμενο μήνα.


Ωστόσο δεν είναι η μόνη. Στον απόηχο της κλιμάκωσης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και του επίμονου παγκόσμιου πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως σημείωσαν ρεκόρ στις αγορές χρυσού το 2022. Αν και η τάση αυτή κατέγραψε μια σημαντική πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως δείχνουν τυα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν ότι οι αγορές θα κινηθούν εκ νέου ανοδικά.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση (εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών) μειώθηκε κατά 13% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα, το υψηλότερο ποσοστό αγορών που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο από την έναρξη της σειράς δεδομένων το 2000, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από τα τελευταία τρίμηνα.


Μια πρόσφατη έρευνα του συμβουλίου χρυσού αποκάλυψε ότι περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών σχεδιάζει να ενισχύσει τις συμμετοχές τους το επόμενο έτος. Αυτό συμβαίνει εν μέσω του αυξανόμενου σκεπτικισμού σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του αμερικανικού δολαρίου αφού η Ουάσιγκτον εξόπλισε το δολάριο στις κυρώσεις της κατά της Μόσχας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του London Bullion Market Association, Ruth Crowell, σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV, προέβλεψε ότι αυτή η ισχυρή ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες πρόκειται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Άλλωστε οι συλλογικές αγορές των κεντρικών τραπεζών αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού πέρυσι.




Αυτή η συνεχιζόμενη προμήθεια αναμένεται να προσφέρει στήριξη στις τιμές του χρυσού, οι οποίες έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάιο. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, μόνο η Σιγκαπούρη ξεπέρασε την Κίνα όσον αφορά τις αγορές χρυσού. 

Πράγματι, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, προσθέτοντας 69 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, τα οποία είναι τώρα 45% υψηλότερα από ό,τι στο τέλος του 2022.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) πρόσθεσε 58 τόνους κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου (2.092 συνολικά σήμερα), ενώ η Τουρκία ήταν και πάλι μεγάλος αγοραστής, αυξάνοντας τα αποθέματά της κατά 30 τόνους. Πλέον κατέχει επισήμως 565 τόνους χρυσού. Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας πρόσθεσε 7 τόνους.


Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 198 τόνους χρυσών κοσμημάτων κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το 41% ​​του παγκόσμιου συνόλου, με τη ζήτηση να αυξάνεται εκ νέου μετά την άρση των μέτρων μηδενικής Covid, αν και οι υψηλές και ασταθείς τιμές μείωσαν τη ζήτηση στην Ινδία, η οποία σημείωσε το ασθενέστερο πρώτο τρίμηνο εδώ και τρία χρόνια. Συνολικά, τα κοσμήματα παρέμειναν σχετικά σταθερά το πρώτο τρίμηνο, με την Κίνα να αντισταθμίζει την πτώση στην Ινδία.

Η εντατική απόκτηση χρυσού από την Κίνα, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο, είναι η πρώτη μετά από μια κούρσα 10 μηνών που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Η προηγούμενη σημαντική εισροή έληξε στα τέλη του 2016 (αν και πολλοί αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία, υποδηλώνοντας ότι τα αποθέματα χρυσού της Κίνας είναι σημαντικά μεγαλύτερα).



Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Κίνα κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι αποκαλύπτει επίσημα. Όπως επεσήμανε ο Jim Rickards στο Mises Daily το 2015, πολλοί αναλυτές εικάζουν ότι η Κίνα διατηρεί αρκετές χιλιάδες τόνους χρυσού «εκτός λογιστικών βιβλίων» σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος (SAFE). Πολλοί αναλυτές πιστεύουν άλλωστε ότι η Κίνα είναι ο μυστήριος αγοραστής που αποθηκεύει χρυσό για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση στο δολάριο.


Στο μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανέφερε μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας στα τέλη Μαΐου, τα οποία μειώθηκαν από 3,20 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 3,18 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
 
Top