O προεκλογικός αγώνας των κομμάτων τελείωσε και τώρα θα μιλήσει ο λαός.Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών με ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει το 42%, τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει ελάχιστες δυνάμεις και να βρίσκεται γύρω από την περιοχή του 18%, το ΠΑΣΟΚ να παραμένει στάσιμο γύρω από το 11% και το ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τα μικρά κόμματα.

Κάποιες δημοσκοπήσεις θεωρούν ότι το πιο ισχυρό σενάριο είναι να έχουμε 7κομματική βουλή, δηλαδή να μπαίνουν μέσα στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ ενώ κάποιες άλλες θεωρούν αβέβαιο εάν θα καταφέρει να μπει το κόμμα ΝΙΚΗ και βρίσκουν πιθανό σενάριο να έχουμε 6 κόμματα στη Βουλή.

Μην ξεγράφετε τους Σπαρτιάτες


Μεγάλη υποσημείωση, το τελευταίο διάστημα όλοι οι δημοσκόποι συνομολογούν τη μεγάλη δυναμική που αναπτύσσουν οι «Σπαρτιάτες» που μπορεί να τους φέρει στο κατώφλι εισόδου της Βουλής. Η αλήθεια είναι ότι οι ψηφοφόροι των «Σπαρτιατών» είναι φειδωλοί απέναντι στις μετρήσεις και είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί η στάθμιση του ακριβούς ποσοστού του κόμματος.

Η εξέλιξη των μετακινήσεων των ψηφοφόρων

Επίσης, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μετακινήσεις από κόμμα σε κόμμα. Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το κόμμα ΝΙΚΗ άρχισε να έχει δυναμική και να «φουσκώνει» και παράλληλα να χάνει σιγά σιγά την συσπείρωσή του η Ελληνική Λύση.
Όταν μπήκαν οι Σπαρτιάτες υπήρξαν επίσης μετακινήσεις προς το κόμμα αυτό από δεξιούς σχηματισμούς, ακόμα και από την ΝΔ.
Επίσης, μετά τις πρώτες εκλογές είδαμε να ανεβαίνει πολύ και το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας και κάποια στιγμή να εντοπίζεται ακόμα και στο εμφατικό 5%.
Όταν όμως, αναθεωρήθηκε η λίστα των ψηφοδελτίων άρχισαν τα εσωκομματικά προβλήματα. Χάλασε η συσπείρωση του κόμματος, κάποιοι πήγαν στον Βαρουφάκη.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας με το ναυάγιο και την αριστερή προσέγγιση που έκανε υπέρ των μεταναστών έκοψε τις πολλές διαρροές που είχε προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και συγκράτησε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν φάνηκε να κερδίζει από την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερο έμεινε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Η ΝΔ δεν μπορεί να έχει κάτω από 157 βουλευτές

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να εκλέξει 157 βουλευτές, μία σχετικά άνετη πλειοψηφία αλλά όχι αυτή που θα περίμενε κανείς βάσει του μεγάλου ποσοστού της και της κυριαρχίας Μητσοτάκη. Ωστόσο, υπάρχει και το καλύτερο σενάριο να εκλέξει και πάνω από 165 βουλευτές και να βρεθεί με μία πληθωρική πλειοψηφία στη Βουλή που θα λύσει τα χέρια στον κ. Μητσοτάκη τόσο ως προς τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης όσο και στα δύσκολα νομοσχέδια τα οποία θα περάσει από την Βουλή.

Τα δύσκολα αρχίζουν 26 Ιουνίου

Μετά τα «πανηγύρια» της 25ης Ιουνίου, αρχίζουν τα δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 26 Ιουνίου θα σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση και θα είναι ένας γρίφος η φύση του επόμενου σχήματος. Αν όντως, έχει πετύχει μία μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή, τότε είναι σίγουρο ότι το κυβερνητικό σχήμα θα είναι πολύσυλλεκτικό, με πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του και με εξωκοινοβουλευτικούς. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε γκρίνια από κάποιους η οποία δεν μπορεί να διοχετευτεί τώρα αλλά θα υπάρχει μέσα στους κόλπους της γαλάζιας Κ.Ο.

Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης

Τα επόμενα στοιχήματα για την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μείωση του πληθωρισμού και των τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς, η αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και της Παιδείας καθώς και η γρηγορότερη απονομή της Δικαιοσύνης. Επίσης, αναδεικνύεται μεγάλο ζήτημα για την επόμενη η κυβέρνηση τα όχι και τόσο καλά στοιχεία στον τουρισμό για το έτος 2023. Θεωρείται σίγουρη η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, ένας στόχος κυρίως επικοινωνιακός αφού η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν αλλάζει και πολλά στην καθημερινότητα του πολίτη.
Ένας μεγάλος βραχνάς για το επόμενο οικονομικό επιτελείο είναι και η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στον οποίο πρέπει να ενταχθούν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του συμφώνου σταθερότητας που υποχρεώνουν την Ελλάδα να έχει από το 2024 πρωτογενή πλεονάσματα.

Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση

Τέλος, η αντιπολίτευση θα παίξει ένα πολύ μεγάλο ρόλο στον έλεγχο της επόμενης κυβέρνησης. Αν ο Αλέξης Τσίπρας διατηρήσει αυτά τα ποσοστά θα του έχει δοθεί η ευκαιρία να αλλάξει το κόμμα. Όμως, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορούν να κάνουν αποτελεσματική αντιπολίτευση στον Κ.Μητσοτάκη. Ο κόσμος θα στραφεί σε άλλες μεριές του κοινοβουλίου με ρεαλιστικό λόγο και όχι τις αριστερές ιδεοληψίες. Το επόμενο στοίχημα για την αντιπολίτευση είναι ποιο θα είναι το κόμμα που θα γίνει η προσωπική αντιπολίτευση του Μητσοτάκη.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
 
Top