Με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Καν συναντήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο Ισλαμαμπάντ. Για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους εκδηλώθηκαν πάντως οι πρώτες και έντονες αντιδράσεις... 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, ο κ. Μηταράκης είχε συνομιλίες με τον υπουργό Πακιστανών Πολιτών στο Εξωτερικό και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Μουχάμαντ Αγιούμπ Αφρίντι, και οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Πακιστάν στους τομείς της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και της καταπολέμησης των παράτυπων αφίξεων στην Ελλάδα.

Ο Νότης Μηταράκης, με την επίσκεψή του στο Πακιστάν επιδιώκει να πετύχει την στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, με στόχο αφ’ ενός να καταπολεμηθούν οι παράνομες αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα και αφ’ ετέρου να επιστρέψουν στο Πακιστάν όσοι φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν δικαίωμα παραμονής στην χώρα.

«Προτάσσουμε την εποχική εργασία έως εννέα μήνες κατ’ έτος έναντι της μακροχρόνιας εγκατάστασης» έγραψε στο τουίτερ ο Νότης Μηταράκης για τις συνομιλίες του στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου πάντως της πακιστανικής κυβέρνησης:
«Στόχος της νέας πολιτικής θα είναι η παροχή βίζας για 5 χρόνια (εποχικοί μετανάστες). Κάθε χρόνο ο μετανάστης μπορεί να μείνει στην Ελλάδα για 9 μήνες και να περάσει τους υπόλοιπους στην πατρίδα του. Οι τρεις μεγάλοι στόχοι της πολιτικής είναι: (1) Έκδοση νέων θεωρήσεων μέσω νόμιμων διαύλων. (2) Νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών (3) Εξάλειψη του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης».

Τι σημαίνει «νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών»; Θα νομιμοποιήσει η Ελλάδα, όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας; Μην ξεχνάμε πως στην πλειοψηφία τους, όλοι οι Πακιστανοί, «μπήκαν» με παράνομο τρόπο στη χώρα μας!

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης για κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας, με παράλληλη καταπολέμηση των παράνομων αφίξεων και επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Προτάσσουμε στη νόμιμη μετανάστευση την εποχική εργασία έως εννέα μήνες τον χρόνο έναντι της μακροχρόνιας εγκατάστασης». Αυτές οι λεπτομέρειες πουθενά δεν αναγράφονται στην ελληνική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ούτε καν στην αγγλόφωνη εκδοχή της.



 
Top