ΠΡΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗ! Τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν και οι αγορές πανηγυρίζουν...
Σε κατοχύρωση των ισχυρών κερδών από τις χθεσινές συναλλαγές προχωρούν οι επενδυτές στις αγορές, μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης που οδήγησε τις τιμές σε υψηλά επταετίας.
Αντίθετα, οι επενδυτές στα χρηματιστήρια σπεύδουν να καλύψουν τις χθεσινές μεγάλες απώλειες, καθώς η αντιστροφή του κλίματος από το πρωί διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα για έντονη ανοδική αντίδραση.
Ειδικότερα, η δήλωση της Μόσχας ότι μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα ουκρανικά σύνορα -εγείροντας φόβους για ρωσική εισβολή- επιστρέφουν στις βάσεις τους αφότου ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις έχει αποκαταστήσει γενικότερα το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Τα αίτια είναι σαφή. Η Ευρώπη με τους διπλωματικούς χειρισμούς καταφέρνει προς στιγμήν να αποφύγει το ενεργειακό χάος που θα προκαλούσε στις ηγέτιδες δυνάμεις μια σύρραξη επί του ουκρανικού εδάφους.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και οι μικρότερες χώρες της Ευρώπης είναι απόλυτα εξαρτημένες από τη Ρωσία. Και δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο, που καθορίζει τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Είναι μια σειρά από πρώτες ύλες απαραίτητες για τη βιομηχανία της γηραιάς ηπείρου.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιδίωκε ένα πράγμα: να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι το πετυχαίνει, καθώς, εκτός των Αμερικανών, ούτε οι Ευρωπαίοι είχαν σχετικό ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης θεωρούνται, προφανώς, βάσιμες και οι αγορές το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από τον καθέναν. Σπεύδουν λοιπόν από σήμερα να προεξοφλήσουν τη θετική εξέλιξη, κατοχυρώνοντας σε πρώτη φάση τα κέρδη προηγούμενων εβδομάδων ή λαμβάνοντας θέσεις για την ανοδική εκκίνηση που εκτιμούν ότι θα σημάνει η αλλαγή της ρωσικής θέσης.
Πτώση 2,6% για το πετρέλαιο μετά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Ουκρανικό
Στο ίδιο κλίμα και οι επενδυτές στις αγορές πετρελαίου, που σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τα συμβόλαιά τους στις υψηλότερες δυνατές τιμές.
Σε αυτό το πλαίσιο, και με τις ανησυχίες για εξελίξεις που θα είχαν άμεση επίπτωση στην προσφορά του πετρελαίου να υποχωρούν, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κινούνται πλέον έντονα καθοδικά.
Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό Brent παραδόσεως Απριλίου κινείται στα 93,95 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 2,64% ή 2,55 δολαρίων.
Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI βλέπει την τιμή του συμβολαίου Μαρτίου να υποχωρεί ακόμα περισσότερο, κατά 2,9% ή 2,79 δολ., και διαμορφώνεται στα 92,68 δολ. το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία -έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς-, σε περίπτωση εισβολής της στην Ουκρανία, είχε πυροδοτήσεις φόβους για ράλι των τιμών πάνω και από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Όπως επισημαίνεται, «οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα κέρδη από το ράλι της Δευτέρας, ωστόσο δεν δείχνουν πρόθυμοι ακόμα να ανοίξουν νέες θέσεις short, με φόντο την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη»
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «μια πραγματική διόρθωση είναι πιθανό να έρθει αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του δεύτερου, ή αν οι μετοχές παγκοσμίως σημειώσουν έντονη πτώση λόγω πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων».
Πτωτικά κινείται και το φυσικό αέριο
Υποχωρούν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το σήμα αποκλιμάκωσης της έντασης που έστειλε η Ρωσία.
Η τιμή αναφοράς του αερίου για την Ευρώπη (TTF) σημείωνε, την Τρίτη, πτώση 5,7% στο Άμστερνταμ και διαμορφωνόταν στα 76,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά το δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax ότι Ρώσοι στρατιώτες που συμμετείχαν σε γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους.
Χθες «εκτοξεύθηκαν» έως 14%, στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας υψηλό δύο εβδομάδων, συμπαρασύροντας και τις τιμές χονδρικής ρεύματος, που το τελευταίο διάστημα παρουσίαζαν αποκλιμάκωση.
Ανοδικά αντιδρά το Χρηματιστήριο Αθηνών
Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υπερβαίνει τα επίπεδα των 960 μονάδων, εν μέσω ανοδικής αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς διαφαίνονται ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην ουκρανική κρίση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00 διαμορφώνεται στις 962,51 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,24%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 51,04 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,97%.
Άνοδο καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (+3,61%), της Eurobank (+2,53%), της Πειραιώς (+1,96%), της Viohalco (+1,63%) και της Alpha Bank (+1,61%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+2,35%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,85%), ενώ απώλειες καταγράφει μόνο ο δείκτης της Υγείας (-0,66%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Πειραιώς και η Alpha Bank με 5.559.721 και 3.621.388 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 8,970 εκατ. ευρώ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 8,490 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 88 μετοχές, 21 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Centric Συμμετοχών +6,67% και Frigoglass +6,55%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -17,16% και Fieratex -5,59%.
Ευκαιρία ανάκαμψης και για τις ευρωαγορές
Να διαγράψουν μέρος από τις σημαντικές χθεσινές απώλειες επιχειρούν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους αγοραστές να έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, εν αναμονή εξελίξεων στην ουκρανική κρίση και νεότερων ενδείξεων για τις προθέσεις της Fed στην επικείμενη σύσφιγξη πολιτικής της.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης κινείται με κέρδη 1,1%, στις 465,6 μονάδες, με τον κλάδο των φαγητών και αναψυκτικών να ηγείται της ανόδου, κινούμενος στο +1,4%.
Παρόμοιο είναι το κλίμα και στις εγχώριες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στη Γερμανία να διαπραγματεύεται στις 15.313 μονάδες με +1,32%, τον γαλλικό CAC 40 στις 6.941 μονάδες με +1,3%, και τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,9% και στις 7.596 μονάδες.
Τέλος, στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,1%, κινούμενος στις 26.714 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία, ο οποίος ενισχύεται κατά 1,15% και βρίσκεται στις 8.672 μονάδες.
Όπως προαναφέρθηκε, οι γεωπολιτικές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έφερε χθες μίνι sell off στους ευρωπαϊκούς δείκτες, με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%.
Κατά τα άλλα, στο βλέμμα των επενδυτών συνεχίζει να βρίσκεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με την αγορά να επιχειρεί να εκτιμήσει πόσο επιθετικά θα κινηθεί στην επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της
Από την πλευρά του, χθες, το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, επανέλαβε τη θέση του για αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης έως τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει πιθανώς αύξηση κατά 50 μονάδες τον Μάρτιο.
Στις κινήσεις επιμέρους μετοχών, ο τίτλος της Banco BPM σημειώνει άνοδο άνω του 2,4% αφότου η Morgan Stanley τον αναβάθμισε σε «overweight» αυξάνοντας την τιμή-στόχο.