Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ισχυρίζεται ότι 9 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνάς της 

Η Ταϊβάν «δεν είναι Ουκρανία» και ήταν πάντα μέρος της Κίνας, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, καθώς ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν κάλεσε το νησί να αυξήσει την επαγρύπνηση στις στρατιωτικές δραστηριότητες ως απάντηση στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας..

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ισχυρίζεται ότι 9 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνάς της.

Ο κίνδυνος της Ταϊβάν από την Κίνα ενδέχεται να αυξηθεί ως ντόμινο της Ουκρανικής κρίσης
Τα σχόλια έρχονται αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισήμανε τον κίνδυνο για την Ταϊβάν σε μια προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο εάν τα δυτικά έθνη δεν εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, έχει εντείνει τη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στο αυτοδιοικούμενο νησί τα τελευταία δύο χρόνια, αν και η Ταϊβάν δεν ανέφερε πρόσφατους ασυνήθιστους ελιγμούς από τις κινεζικές δυνάμεις καθώς η ένταση στην Ουκρανία έχει εκτοξευθεί.

Μιλώντας στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ απέρριψε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των ζητημάτων της Ουκρανίας και της Ταϊβάν.

«Η Ταϊβάν δεν είναι Ουκρανία», είπε. "Η Ταϊβάν ήταν πάντα μέρος της Κίνας. Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο νομικό και ιστορικό γεγονός."

Το θέμα της Ταϊβάν είναι ένα θέμα που έχει απομείνει από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά η ακεραιότητα της Κίνας δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε διακυβευτεί και ποτέ δεν είχε τεθεί σε κίνδυνο, πρόσθεσε η Χούα.

Η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949 αφού έχασε τον εμφύλιο πόλεμο από τους κομμουνιστές, οι οποίοι ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας. Ο Τσάι λέει ότι η Ταϊβάν είναι ένα ανεξάρτητο κράτος που ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας, το οποίο παραμένει το επίσημο όνομα της Ταϊβάν.

Όλες οι μονάδες ασφαλείας και στρατιωτικών «πρέπει να αυξήσουν την επιτήρησή τους και την έγκαιρη προειδοποίηση για στρατιωτικές εξελίξεις γύρω από τα στενά της Ταϊβάν», είπε η Τσάι σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για την κρίση στην Ουκρανία που συστάθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της.

Η Ταϊβάν και η Ουκρανία διαφέρουν θεμελιωδώς ως προς τη γεωστρατηγική, τη γεωγραφία και τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, πρόσθεσε, στις λεπτομέρειες της συνάντησης που παρείχε το γραφείο της.

«Όμως μπροστά στις ξένες δυνάμεις που σκοπεύουν να χειραγωγήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και να επηρεάσουν το ηθικό της κοινωνίας της Ταϊβάν, όλες οι κυβερνητικές μονάδες πρέπει να ενισχύσουν την πρόληψη του γνωστικού πολέμου που ξεκίνησε από ξένες δυνάμεις και ντόπιους συνεργάτες», ανέφερε ο Τσάι.

Η δήλωση δεν ανέφερε ονομαστικά την Κίνα, αλλά η χώρα είναι η πιο σημαντική στρατιωτική απειλή που αντιμετωπίζει η Ταϊβάν.

Ο Τσάι έχει εκφράσει «ενσυναίσθηση» για την κατάσταση της Ουκρανίας λόγω της στρατιωτικής απειλής που αντιμετωπίζει το νησί από την Κίνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ολοένα και περισσότερο ότι η Κίνα εκτιμά την απάντηση των ΗΠΑ στην κρίση της Ουκρανίας ως υποκατάστατο του τρόπου με τον οποίο η Αμερική θα αντιμετωπίσει μία πιο επιθετική ενέργεια του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν, σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους, ανέφερε πριν από λίγες ημέρες το Bloomberg.

Η Κίνα προσπαθεί να να εξισορροπήσει τους δεσμούς με τη Ρωσία και τις ανησυχίες για την Ταϊβάν

Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα δίλημμα σχετικά με την κρίση της Ουκρανίας καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανησυχία της για τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία και την προστασία της διεθνούς θέσης και προσέγγισής της στην Ταϊβάν.

Ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις είπαν ότι η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει επισήμως το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητες οντότητες και να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας, έφερε το Πεκίνο σε δύσκολη θέση

«Η απόφαση της Ρωσίας να αφήσει το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ να επιδιώξουν ανεξαρτησία είναι ένα χαστούκι για το Πεκίνο, καθώς ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι μόλις τόνισε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών», δήλωσε ο Ni Lexiong, από τη Σαγκάη. βασισμένος αμυντικός αναλυτής.

Ο Wang είχε δηλώσει τη θέση του Πεκίνου στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το Σάββατο και ξανά σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken την Τρίτη.

Ο Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών για την κλιμάκωση του ανταγωνισμού τους στον Ινδο-Ειρηνικό

Ο Τσάο Τσουν-Σαν, ομότιμος καθηγητής κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Tamkang στην Ταϊβάν, είπε ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο περιοχών της Ουκρανίας έχει φέρει το Πεκίνο σε δυσάρεστη θέση.

«Στην ηπειρωτική χώρα την Κίνα, ο διαχωρισμός της ίδιας φυλής σε δύο μικρότερες χώρες μοιάζει κάπως με την κατάσταση στα στενά, καθιστώντας δύσκολο για το Πεκίνο να ακολουθήσει την κίνηση του Πούτιν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών της Ουκρανίας», είπε ο Τσάο.

Ο Νι είπε ότι η έγκριση του Πούτιν για τα δημοψηφίσματα του 2014 που διεξήχθησαν από αυτονομιστικά κινήματα στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το κυβερνών κόμμα της Ταϊβάν, το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα που κλίνει προς την ανεξαρτησία, για να ενισχύσει την προσπάθεια για ανεξαρτησία.

Ο Cheng Yijun, ερευνητής στις σινο-ρωσικές σχέσεις στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, είπε ότι η Κίνα είναι πιθανό να τηρήσει την τρέχουσα στάση της.

"Η Ρωσία είναι ο στρατηγικός εταίρος της Κίνας, ενώ η Ουκρανία είναι επίσης φίλη χώρα. Η κίνηση της Ρωσίας να αναπτύξει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία θα πρέπει να κατηγορηθεί από ηθική άποψη, αλλά με βάση το εθνικό συμφέρον της Κίνας δεν έχει νόημα να την καταδικάσει το Πεκίνο", είπε.

Ο Τσενγκ ανέφερε προηγούμενα γεγονότα που αφορούσαν τη Ρωσία, όπως ο πόλεμος με τη Γεωργία το 2008 και η εισβολή στην Κριμαία το 2014, και είπε ότι είναι πιθανό να τηρήσει τη στάση της να καλεί για αυτοσυγκράτηση χωρίς να υποστηρίζει πλήρως τη μία ή την άλλη πλευρά.

Το Πεκίνο θέλει να τονίσει ότι η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία δεν είναι το ίδιο θέμα με την Ταϊβάν, επειδή το πρόβλημα της Ουκρανίας μπορεί να παρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη σε καταστροφή εάν η Ρωσία και το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν καταφέρουν να βρουν μια συνολική λύση», δήλωσε ο Γιν. είπε.

Ο Τσενγκ είπε επίσης ότι η Ουκρανία, σε αντίθεση με την Ταϊβάν, είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι μόνες ομοιότητες είναι ότι τόσο η Ταϊβάν όσο και η Ουκρανία είναι αδύναμα μέρη που έχουν να κάνουν με ισχυρές δυνάμεις, κάτι που θα τις βοηθήσει να κερδίσουν τη συμπάθεια στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Τσενγκ.

Άλλοι αναλυτές είπαν ότι τα οικονομικά συμφέροντα του Πεκίνου είχαν πληγεί από την ανάπτυξη στρατευμάτων από τον Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία.

«Στρατηγικά η Κίνα δεν έχει πολλά να κερδίσει από τη ρωσική προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας και έχει πολλά να χάσει οικονομικά, καθώς η Ουκρανία είναι μια σημαντική πύλη για την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Wen-Ti Sung, λέκτορας στο διεθνείς σχέσεις και σπουδές Κίνας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

«Η Κίνα είναι απίθανο να εκφράσει την υποστήριξή της για αυτή τη ρωσική παραβίαση των ρητορικών και οικονομικών συμφερόντων της Κίνας».

Η Κίνα αντικατέστησε τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος μεμονωμένος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία του Κιέβου.

Από τις αρχές του 2021, η Ουκρανία έχει εξάγει αγαθά αξίας άνω των 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και έχει εισαγάγει αγαθά αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Σε προγενεστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει τους λόγους για τους οποίους η Ουκρανική κρίση έχει φέρει πολύ κοντά Ρωσία και Κίνα

Η «αναμόρφωση» της γεωπολιτικής παγκόσμιας τάξης είναι δεδομένο ότι δεν ευνοεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, οι οποίες σπεύδουν να βρούν συμμάχους στην Ασία δημιουργώντας το AUKUS, σε μια προσπάθεια συγκράτησης της εξόδου της Κίνας στον Ινδοειρηνικό ωκεανό

Παράλληλα μέσω της Ουκρανικής κρίσης η Ουάσιγκτον επιχειρεί και πετυχαίνει τελικά μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να ωθήσει την ΕΕ να μπει σε περίοδο Ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία, επικαιροποιώντας τη σημασία και το ρόλο του ΝΑΤΟ

Αυτό έχει ως σκοπό την περιθωριοποίηση της σημασίας της δημιουργίας του Ευρωστρατού και την διαμόρφωση ψυχροπολεμικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας, έτσι ώστε η ΕΕ να προσδεθεί στο άρμα των ΗΠΑ πολύ στενά.

Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα έχει ψυχρές σχέσεις με τη Ρωσία με επακόλουθο την αγκίστρωση Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Έτσι η Ρωσία δεν θα μπορεί αφενός να υποστηρίξει την Κίνα αγκιστρώνοντας δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αφετέρου οι ΗΠΑ θα εστιάσουν στην Ασία και την Κίνα.

Η παραπάνω προσέγγιση των ΗΠΑ είναι εκείνη που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη στρατηγική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, η οποία βρισκόταν ήδη σε πολύ καλό επίπεδο.

Ωστόσο μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσχεδιασμένη γενικευμένη επίθεση Ρωσίας-Κίνας σε Ουκρανία και Ταϊβάν αντίστοιχα , κάτι που θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες αν έχει βάση.


 
Top