«Βόμβα μεγατόνων» έριξε το βράδυ του Σαββάτου ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς καθώς, μέσω προσωπικής του ανακοίνωσης, έκανε γνωστό πως παραιτείται από τη διοίκηση των «μπλε».
Υπό την ασφυκτική πίεση της βρετανικής κυβέρνησης, ο Ρώσος μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι παραχωρεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Chelsea’s charitable Foundation» τη διαχείριση των Λονδρέζων.
Ο Αμπράμοβιτς κατηγορείται ότι ενισχύει τον Βλάντιμιρ Πούτιν και, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απειλείται με δήμευση της περιουσίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη δήλωσή του τονίζει ότι ενεργεί πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Τσέλσι και ότι θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα του συλλόγου, γι΄αυτό και προβαίνει στη συγκεκριμένη κίνηση.
Πάντως στη δήλωσή του δεν κάνει πουθενά λόγο για μεταβίβαση των μετοχών του συλλόγου!
Αναλυτικά όσα αναφέρει στη γραπτή του δήλωση:
«Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 20χρονης ιδιοκτησίας μου στην Τσέλσι, θεωρούσα πάντα τον ρόλο μου ως θεματοφύλακας του συλλόγου, του οποίου η δουλειά είναι να διασφαλίσει ότι θα είμαστε όσο πιο επιτυχημένοι μπορούμε σήμερα, καθώς και να οικοδομήσει για το μέλλον, διαδραματίζοντας επίσης θετικό ρόλο στις κοινότητές μας.
Πάντα έπαιρνα αποφάσεις έχοντας κατά νου το συμφέρον του συλλόγου. Παραμένω αφοσιωμένος σε αυτές τις αξίες. Αυτός είναι ο λόγος που δίνω σήμερα στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος της Τσέλσι τη διαχείριση και τη φροντίδα της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερη θέση για να φροντίσουν τα συμφέροντα του συλλόγου, των παικτών, του προσωπικού και των φιλάθλων».
Βρέθηκε στο «στόχαστρο» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ήδη από τότε που ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις από τον Τζόνσον, τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο, ουσιαστικά, για «εξοστρακισμό» του Αμπράμοβιτς, που μεθόδευαν οι βρετανικές Αρχές, καθώς αναφέρεται ως ένας από τους «βασικούς παράγοντες» του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πληροφορίες ήθελαν ως απίθανο το σενάριο να του επιτραπεί στο εξής να ζει στη Βρετανία, τη στιγμή, δε, που αξιωματούχοι της χώρας είχαν λάβει οδηγίες, για να καταστήσουν αδύνατη την μόνιμη εγκατάσταση του Ρώσου μεγιστάνα στη χώρα τους.
Μετά, εξάλλου, από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και οι ίδιοι οι οπαδοί της Τσέλσι αποφάνθηκαν κατά πλειοψηφία την απομάκρυνσή του από τον διοικητικό θώκο της Τσέλσι, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.
Τούχελ για Αμπράμοβιτς: «Η κατάσταση είναι άσχημη, υπάρχει ανησυχία στον σύλλογο»
Λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του Αμπράμοβιτς ότι αποσύρεται από τη διοίκηση των πρωταθλητών Ευρώπης ο Τόμας Τούχελ προχώρησε στην παραδοχή ότι η κατάσταση στην ομάδα είναι άσχημη, λόγω των νέων «επιθέσεων» που δέχεται ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και τον σύλλογο.
«Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες αναφορικά με την κατάσταση της ομάδας μας και την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σενάρια σαν και αυτό να μην βγάζουν νόημα να τα σχολιάσω.
Είμαστε ενήμεροι για ότι συμβαίνει και ίσως να μην έχουμε την εικόνα και την εσωτερική πληροφόρηση που πιστεύετε ότι έχουμε.
Στο κάτω κάτω, και μην με παρεξηγήσετε, πιστεύω επίσης ότι το σωστό από την ομάδα, το προσωπικό και εμένα, είναι να μην είμαστε σχολιαστές της πολιτικής, αλλά να εστιάσουμε στα αθλητικά. Όχι επειδή θέλουμε να κρυβόμαστε, η κατάσταση είναι ξεκάθαρο ότι είναι άσχημη και δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό» ανέφερε σχετικά ο Γερμανός τεχνικός της Τσέλσι.
Τα τρόπαια που κατέκτησε η Τσέλσι επί ημερών Αμπράμοβιτς
Η Τσέλσι μέχρι το 2003 όταν και την ανέλαβε ο Ρώσος μεγιστάνας ήταν μία ομάδα με μόλις έναν τίτλο πρωταθλήματος το 1955, τρία FA Cup και τους δυο τίτλους του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1971 και του 1998.
Πάντως από τότε που γύρισε σελίδα και κάθισε στον ιδιοκτησιακό της θώκο ο Ρώσος μεγιστάνας γιγαντώθηκε και άρχισε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νησί, ενώ κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα ο Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι τον Ιούνιο του 2003 από τον παλιό ιδιοκτήτη, τον Μπέιτς, έναντι 140 εκατομμυρίων λιρών.
Ήταν η μεγαλύτερη αγοραπωλησία όλων των εποχών για το αγγλικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εξαιτίας της αγοράς αυτής η Τσέλσι άρχισε να αποκαλείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τους αντιπάλους με ρωσική κατάληξη, «Τσέλσκι».
Έκτοτε η ομάδα του Λονδίνου προσέθεσε στην τροπαιοθήκη της ακόμη πέντε πρωταθλήματα (2004-05, 2005-06, 2009-10, 2014-15, 2016-17), ισάριθμα Κύπελλα Αγγλίας (2007, 2009, 2010, 2012, 2018), τρία Λιγκ Καπ (2005, 2007, 2015) και δύο Σούπερ Καπ Αγγλίας (2005, 2009).
Παράλληλα κατάφερε να σηκώσει δύο φορές το τρόπαιο με τα... μεγάλα αυτιά (Τσάμπιονς Λιγκ), για πρώτη φορά το 2013 και τη δεύτερη πριν λίγους μήνες, όπου επικράτησε στον τελικό της Μάντσεστερ Σίτι, δύο τίτλους Europa League (2013, 2019), ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης (2021) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2021).