Υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς έχουν στήσει «παραμάγαζο» στις φυλακές Κορυδαλλού, σύμφωνα με καταγγελία που κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Οι ενέργειές τους, όπως επισημαίνεται, δημιουργούν «κενό» ασφαλείας στο Κατάστημα Κράτησης και θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής σε περίπτωση απόδρασης.

Συγκεκριμένα, στην καταγγελία αναφέρεται ότι έντεκα υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς που αναγράφονται στην υπηρεσία ως οδηγοί «φτιάχνουν και πωλούν ροφήματα στο κυλικείο της εξωτερικής φρουράς, που λειτουργεί εκτός του Καταστήματος Κράτησης, στο κτίριο της εξωτερικής φρουράς, οδός Σολωμού 3, στο οποίο απασχολούνται κατά παράβαση των καθηκόντων τους που προβλέπει ρητά ο κανονισμός λειτουργίας της υπηρεσίας ΠΔ 215/2006». «Μάλιστα, τον χώρο αυτόν, όταν δεν τεμπελιάζουν κάνοντας τους καφετζήδες, τον χρησιμοποιούν και ως υπνωτήριο». 

Το κυλικείο αυτό, στο οποίο απασχολούνται οι κατηγορούμενοι, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, «δεν έχει σχέση με το κεντρικό κυλικείο της φυλακής Κορυδαλλού και λειτουργεί κατά παράβαση του νόμου και, ειδικότερα, δεν έχει ταμειακή μηχανή και δεν εκδίδει αποδείξεις για τα προϊόντα που πουλάει και δεν διαθέτει άδεια από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία». 

«Οι υπάλληλοι εξωτερικοί φρουροί που εργάζονται σε αυτό δεν διαθέτουν βιβλιάρια υγείας. Ο χώρος δεν πληροί τους στοιχειώδεις υγειονομικούς κανόνες, αφού η κεντρική παροχή του νερού προέρχεται από τις τουαλέτες της εξωτερικής φρουράς, με αποτέλεσμα οι κατσαρίδες και οι οσμές να καταλήγουν στην παροχή νερού το οποίο χρησιμοποιείται για πόση ροφημάτων», σημειώνουν οι καταγγέλλοντες.

«Το κυλικείο λειτουργεί σκανδαλωδώς με μια διάταξη πεντηκονταετίας, και συγκεκριμένα του 1967, δηλαδή επί εποχής δικτατορίας των Συνταγματαρχών, τότε που είχε καταλυθεί η Δημοκρατία στη χώρα μας και δεν υπήρχε ούτε υπηρεσία εξωτερικής φρουράς, αλλά ούτε και ο κανονισμός λειτουργίας, δηλαδή του ΠΔ 215/2006, που προβλέπει με σαφήνεια ότι τα καθήκοντα των υπάλληλων εξωτερικής φρούρησης είναι η ασφάλεια των Καταστημάτων Κράτησης και όχι οι μπίζνες με κυλικεία που λειτουργούν παράνομα», τονίζουν και συνεχίζουν λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τα έσοδα του κυλικείου δεν καταγράφονται. Μάλιστα, γίνονται συνεχείς αδικαιολόγητες αυξήσεις στα προϊόντα, και συγκεκριμένα στον καφέ, χωρίς να αποδίδονται οι φόροι στο κράτος.

«Κενά» ασφαλείας στο Κατάστημα Κράτησης

Οι πράξεις και οι παραλείψεις των ανωτέρων των εξωτερικών φρουρών «έχουν ως αποτέλεσμα την προνομιακή μεταχείριση» αυτών των εξωτερικών φρουρών «έναντι του υπόλοιπου προσωπικού, αφού εξαιρούνται από τη δύναμη και εργάζονται όπως και όποτε θέλουν, ανεξέλεγκτα, πάντα εις βάρος της ασφάλειας του Καταστήματος Κράτησης και των υπόλοιπων υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς Κορυδαλλού».

Στην καταγγελία αναφέρεται και ένα περιστατικό που συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, «ένας Αφγανός κρατούμενος έκοψε τα κάγκελα της περίφραξης του εσωτερικού προαυλίου των φυλακών και επιχείρησε να αποδράσει, ωστόσο έγινε αντιληπτός από τις κάμερες που ελέγχει η σωφρονιστική υπηρεσία του Καταστήματος Κορυδαλλού. Η απόπειρα απόδρασης έλαβε χώρα κάτω από την τρίτη υπερυψωμένη σκοπιά της δικαστικής φυλακής Ανδρών που δεν ήταν στελεχωμένη από άνδρες της εξωτερικής φρουράς. Τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, και ενώ η σκοπιά ήταν αφύλακτη, δύο φρουροί είχαν υπηρεσία στο να εργάζονται ως υπάλληλοι κυλικείου που λειτουργεί στο κτήριο της εξωτερικής φρουράς».

Τέλος, στην καταγγελία αναφέρονται τα ονόματα δεκαέξι εξωτερικών φρουρών του Καταστήματος Κράτησης που προτείνονται ως μάρτυρες, ώστε να επιβεβαιώσουν την κατάσταση που επικρατεί.

topics.gr

 
Top