«Θα γελά ο Πούτιν από το εξοχικό του», μουρμουρίζουν πολιτικοί στην Δύση...

Κυρώσεις σε ρώσους κροίσους επέβαλε ο Μπόρις Τζόνσον στον απόηχο της αναγνώρισης ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης μια «πρώτη δόση» οικονομικών κυρώσεων. Όπως είπε, η ρωσική κυβέρνηση θα αποκοπεί από την «δυτική χρηματοδότηση» και δεν θα μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν θα μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές των ΗΠΑ ή στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε την αλήθεια: «Αυτές δεν είναι ουσιαστικές κυρώσεις. Με αυτές θα γελά ο Πούτιν από το εξοχικό του».

Πράγματι ο Πούτιν φρόντισε πριν προβεί στις όποιες κινήσεις στην Ουκρανία, οι οποίες αποτελούν αντίδραση στην επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ στα ρώσο-ουκρανικά σύνορα, να συνάψουν συμφωνία με την ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ.

Πέραν τούτου, ακόμα και εμπειρογνώμονες της Δύσης αναφέρουν πως «η Ρωσία έχει τεράστια αποθέματα χρυσού και ευρώ και μπορεί να βρει τους πόρους για να μετριάσει το πλήγμα. Σύμφωνα τα νούμερα, η Ρωσία έχει αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού αξίας περίπου 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρέος, από την άλλη, (συγκριτικά) μόλις 200 δις.

«Η Ρωσία είναι πολύ πιο δύσκολο να πληγεί από τις κυρώσεις σήμερα και είναι πολλές φορές σε καλύτερη θέση από ό,τι το 2014», τονίζει ο ειδικός για την Ανατολική Ευρώπη στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής στο Βερολίνο, Γιάνις Κλούγκε.

«Ας συνηθίσουμε να βλέπουμε μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα», αναφέρει η οικονομολόγος του Atlantic Council, Τζούλια Φριντλάντερ.

Η Δύση πρέπει να είναι προετοιμασμένη ότι η Ρωσία θα αντιδράσει με αντίμετρα. Αυτό έδειξε και η εμπειρία από το 2014, προσθέτει η οικονομολόγος Κρίστεν. Εκείνη την εποχή, η ρωσική κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Τώρα θα μπορούσε να χτυπήσει άλλους τομείς – για παράδειγμα, εταιρείες αυτοκινήτων, την μεταποιητική ή την χημική βιομηχανία.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απειλεί ήδη ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Καλώς ήρθατε στον νέο κόσμο στον οποίο οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», έγραψε στο Twitter μετά την απόφαση για την αναστολή του Nord Stream 2.


 
Top