Στα σύνορα της Ελλάδας έσπευσαν σήμερα, Σάββατο, ομαδικά Αφγανοί πρόσφυγες, κατά εκατοντάδες, ξεκινώντας από την Τουρκία έπειτα από φήμες που κυκλοφόρησαν και θέλουν τα σύνορα της χώρας μας να έχουν ανοίξει.  

Συγκεκριμένα, οι μετανάστες κατευθύνθηκαν προς την Αδριανούπολη για να φτάσουν στα σύνορα Pazarkule μετά τη φήμη που κυκλοφόρησε στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρει ότι οι «πόρτες» της Ελλάδας είναι ανοιχτές από σήμερα Σάββατο 28 Αυγούστου και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι την 31η του μήνα.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στα σύνορα αναφέρουν πως η φήμη κυκλοφόρησε μέσω πολλών σχετικών ανακοινώσεων στα social media, χωρίς να μπαίνουν πάντως σε περισσότερες λεπτομέρειες. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα αθώο λάθος, για κάποιου είδους φάρσα ή για τυχαίο γεγονός, αλλά για προβοκάτσια με στόχο να κατευθύνει τους ανθρώπους αυτούς εκμεταλλευόμενη την απελπισία τους, να σχηματίσει εντυπώσεις και να προκαλέσει αναταράξεις. Άλλωστε, δεν είναι και η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο.



Έπειτα από τις ανακοινώσεις στα social media, λοιπόν, έφτασε στην Αδριανούπολη μεγάλος αριθμός μεταναστών, κάποιοι εκ των οποίων γύρισαν πίσω μόλις είδαν κλειστές τις πύλες, αφού η «φήμη» που ακολούθησαν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ άλλοι παρέμειναν εκεί, περιμένοντας το άνοιγμα των συνόρων.

Μετά από την ανακοίνωση αυτή του ανοίγματος της διέλευσης προς την Ελλάδα, κάποιοι Αφγανοί κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα Pazarkule ενώ άλλοι πήγαν προς τη Βουλγαρία, στη συνοριακή πύλη Kapıkule.



Το αρχηγείο της στρατοχωροφυλακής εμπόδισε μετανάστες στον δρόμο που οδηγεί στο Pazarkule και τους γύρισε πίσω, ενώ συνεχίζει να παίρνει μέτρα στην κεντρική αρτηρία αυτή. Κάποιοι απ' τους μετανάστες επέστρεψαν, ενώ άλλοι μένουν ακόμη εκεί.



Ο Σαφίκ Ντανίς, ένας Αφγανός που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και έφτασε στην Αδριανούπολη, δηλώνει στην εφημερίδα Sozcu: «Ήρθαμε εδώ γιατί η Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες της στα σύνορα. Διαβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάρα πολλές ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων και για αυτό ήρθαμε. Στις ανακοινώσεις αυτές αναφέρεται πως τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά από 28 μέχρι 31 Αυγούστου. Γι' αυτό εγώ θα περιμένω μέχρι την 31η Αυγούστου. Φύγαμε από το Αφγανιστάν λόγω της καταπίεσης των Ταλιμπάν».



Ένας άλλος μετανάστης, ο Μεχμέτ Χακάι, δήλωσε στο ίδιο τουρκικό Μέσο Ενημέρωσης πως «μεταδόθηκε ότι η Ελλάδα ανοίγει τις πόρτες της από τις 28 μέχρι τις 31 Αυγούστου και για αυτό ήρθαμε στην Αδριανούπολη και φτάσαμε στα σύνορα με την Ελλάδα όπου μας είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Θα περιμένουμε μέχρι την 31η Αυγούστου να ανοίξουν οι πύλες».

Η συνοριακή πύλη Pazarkule:



Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες πέρασαν μέσω του ποταμού Έβρου και υπό την καθοδήγηση Τούρκων διακινητών, εκατοντάδες μετανάστες, διασχίζοντας δύσβατα σημεία σε βουνά και στο ποτάμι και φτάνοντας επί ελληνικού εδάφους στα σύνορα του Έβρου. Οι μετανάστες, έχοντας περπατήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, μέσω Αδριανούπολης και του χωριού Καπιτάν Αντρέεβο του Δήμου Σβίλεγκραντ, που βρίσκεται στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, πέρασαν στα ελληνικά χωριά Δίκαια και Ορμένιο στο τριεθνές.

Πάντως, οι ροές αναμένεται να αυξηθούν δραματικά, δεδομένης της κρίσης στο Αφγανιστάν, μετά και τα τελευταία γεγονότα με τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις του ISIS του Χορασάν, αλλά και έπειτα από πολυάριθμες προειδοποιήσεις πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ θα έχουν συνέχεια.


 
Top