Συντηρείται το κλίμα απειλών περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλους τομείς του Δημοσίου πλην των υγειονομικών και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, όπως δείχνουν οι δηλώσεις στο ΣΚΑΪ, που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχει πιθανότητα να τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» του Δημοσίου, για υπαλλήλους που είναι σε επαφή με το κοινό, ο κ. Βορίδης είπε ότι «το κριτήριο με το οποίο πρέπει να αποφασίσουμε, φαντάζομαι αυτό αξιολογούν οι ειδικοί επιστήμονες που ο λόγος τους έχει βαρύνουσα σημασία, είναι ο ρόλος της επαφής και της διακινδύνευσης από αυτή την επαφή».
«Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση του μέτρου, σε συγκεκριμένα σημεία όπου υπάρχει επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους, υπάρχει καθημερινή, συνεχής, τακτική επικοινωνία, αυτό που ευρύτερα θα λέγαμε front dest, καθώς το "σημείο επαφής" σε κάθε υπηρεσία στο Δημόσιο διαφοροποιείται», σημείωσε ο ίδιος.
Την ίδια περίπου ώρα, σαφώς... ασαφής ήταν και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν ρωτήθηκε εάν ευσταθεί το σενάριο που υποδεικνύει ως πιθανό τομέα επέκτασης της υποχρεωτικότητας τους ένστολους (και ευρύτερα τα Σώματα Ασφαλείας). Σημειώνεται ότι σήμερα η Καθημερινή αποκαλύπτει πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΛΑΣ.
«Η υποχρεωτικότητα είναι μια επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας», είπε ο κ. Οικονόμου, για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους ρυθμούς του εμβολιασμού ... Αν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες, με βάση στοιχεία που θα έχουμε στα χέρια μας για τα ποσοστά των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ειδικότητες, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ανάλογα με το αν παρατηρείται συνωστισμός, ανάλογα με το αν έρχονται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο και, προφανώς, τις δυνατότητες να ελεγχθεί αυτό σε ό,τι αφορά και τις συνέπειες, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα».