Αρνητικά κατά πλειοψηφία τοποθετήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων στην επίσκεψη της κούκλας Αμάλ στην περιοχή του Καστρακίου, μετά από σχετική εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι  μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία "αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες" σύμφωνα με την παραγωγό εταιρεία που οργανώνει το καλωσόρισμα της  από τη Συρία στην Ευρώπη.. 

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του Σώματος, πολλές φορές ο δήμαρχος Μετεώρων, Θεόδωρος Αλέκος, μίλησε για «μουσουλμάνα κούκλα».  Η Αμάλ  διασχίζει 8 χώρες και πραγματοποιεί στάση σε περισσότερες από 70 ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες, με στόχο "την ευαισθητοποίηση και το διάλογο μέσα από την τέχνη για την τραγωδία του πολέμου και την περιπέτεια του ξεριζωμού".

Μιλώντας στο «Θεσσαλικό Περισκόπιο» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Μετεώρων, Δημήτρης Λύπας, επισήμανε ότι από παραδρομή ο δήμαρχος εστίασε σε ένα θρησκευτικό ζήτημα («μουσουλμάνα κούκλα), υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή έχει ευαισθησίες σε θέματα ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και δήλωσε ότι δεν δέχονται να κάνει στάση η Αμάλ στο Καστράκι για να αποφευχθεί ο τοπικός διχασμός. Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επέρχονταν ο διχασμός ο κ. Λύπας τόνισε ότι ο πρόεδρος και το πενταμελές συμβούλιο του Καστρακίου, όπου θα έκανε στάση η κούκλα, είχαν αντιρρήσεις και, συνεπώς, ως δημοτική αρχή έπρεπε να εισακούσουν την τοπική κοινωνία της περιοχής.

Τόνισε ότι για δύο λόγους δεν δέχονται την διέλευση της Αμάλ. Ο ένας αφορά στην ιερότητα του χώρου και ο δεύτερος στην πανδημία. Να σημειωθεί ότι το χορό των αντιδράσεων ξεκίνησε η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων και ο Σύλλογος Μετεώρων Λιθόπολις.

Όχι από το δημοτικό συμβούλιο – «Είμαστε αντίθετοι να έρθει η μουσουλμάνα κούκλα», λέει ο δήμαρχος

Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε γίνει την Δευτέρα 23/8, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σχετικά με την «Αίτηση για το καλλιτεχνικό έργο «The Walk» (μαριονέτα Αμάλ) -άδεια πεζοπορίας και κινηματογράφησης στη θέση Μεσοχώρι στο Καστράκι», «Όχι κατά πλειοψηφία» με 17 ΟΧΙ και 5 ΝΑΙ.

Ο δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων στο GRTimes: «Για λόγους θρησκευτικούς, επειδή είμαστε μια περιοχή όπου βρίσκονται τα Μετέωρα, η μοναστηριακή πολιτεία, η πόλη και ο δήμος μας είναι θρησκευτικός προορισμός, είμαστε αντίθετοι στο να έρθει η συγκεκριμένη μουσουλμάνα κούκλα», ενώ επικαλέστηκε και την πανδημία ως αιτία που δεν θα ήθελαν να φιλοξενήσουν την εκδήλωση.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Μητρόπολης
Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος είχε απαγορεύσει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ σε χώρους της Ιεράς Μονής Μετεώρων ή σε οποιοδήποτε χώρο της Εκκλησίας, επικαλούμενος  τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό.  Στη συνέχεια ο δήμαρχος Μετεώρων και ο αντιδήμαρχος ενημέρωσης με δηλώσεις τους στον τοπικό τύπο φάνηκαν αρνητικοί στην πραγματοποίηση εκδήλωσης.

Από την πλευρά του ο  Σύλλογος Μετεώρων ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ βλέπει «εκδηλώσεις με παγανιστικό υπόβαθρο και περιεχόμενο» με πρωταγωνίστρια «μια μουσουλμάνα κόρη που συνδέθηκε με χορτοφαγία και τα συναφή» και μιλά για «ξένα προς την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση φαινόμενα».

Την αντίδρασή τους στη στάση των δημοτικών αρχών εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Συσπείρωση στην περιοχή

«Ελπίζουμε ο τόπος μας να παραμείνει Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να μην εξελιχθεί σε Παγκόσμιο Μνημείο Ξενοφοβίας. Καλώς να ΄ρθεις Αμάλ, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Καλαμπάκας σε ανακοίνωσή του, και συνεχίζει:
«Τι άλλο εκτός από τρόμο μπορεί να προκαλέσει η ξενοφοβική, μισαλλόδοξη, ρατσιστική επίθεση σε ένα σύμβολο Αλληλεγγύης και Ειρήνης όπως η Αμάλ;
Αλήθεια, τι είδους αλλοίωση του πολιτισμού ή προσβολή της Ιερότητας του χώρου μπορεί να προκαλέσει μία συμβολική κίνηση Αλληλεγγύης και Αγάπης;
Η Ορθοδοξία δεν χρειάζεται προστάτες.
Δεν κινδυνεύει από σύμβολα Ειρήνης».

Για υποκρισία κατηγορεί τη δημοτική αρχή, η Λαϊκή Συσπείρωση:
«Στο πλαίσιο της πεζοπορίας που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στην Καλαμπάκα στις 29/8 με αφορμή το κουκλοθέατρο δρόμου με πρωταγωνίστρια την κούκλα Αμάλ, διάφοροι παράγοντες της περιοχής, βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις τους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάτι που έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης περιόδου το 2015 με τις μεγάλες προσφυγικές ροές.
Για να θολώσουν τα νερά, κάνουν λόγο και για κίνδυνο διασποράς του κορονωϊού την ώρα όμως που δεν διεκδικούν κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού.
Όλοι μαζί δια των εκπροσώπων τους: εκκλησία, δήμος, περιφέρεια κηρύττουν ότι αυτός που φταίει είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι κατατρεγμένοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αυταρχικών –δικτατορικών καθεστώτων.
Υποστηρίζουν ότι για τα προβλήματα του λαού, φταίει ένας άλλος λαός με διαφορετική θρησκεία.
 
Top